dimarts, 11 de febrer del 2020

Campionat Edats, 4a i darrera jornada


4ª JORNADA FASE PRÈVIA CAMPIONAT D’EDATS 2020, 08/02/2020
(per Albert Puig)

I arribem al final. Avui es disputava la darrera jornada del Campionat, amb una sola ronda per disputar: la 7a per categories sub-8 a sub-14, i la 6a pels sub-16 i sub-18. Avui tornàvem a quedar a les 8:15 per anar tots junts, però enlloc del Temple hem quedat a la Pl. Baudili Cortada, per necessitats logístiques. Avui teníem un Jordi Parayre seriosament tocat per una forta congestió gripal, i allà l’assistit la nostra farmacèutica de guàrdia, la Sandra Brun, que sempre va carregada de medicaments que utilitzem els altres, ha ha ha ... Maleits virus! Hem intercanviat bromes i somriures per disminuir tensions i animar la família Terron-Chueco en els seus baixos moments, i un cop redistribuïts en els cotxes, carretera i manta. 

La darrera ronda l’organitzaven els nostres amics del Club d’Escacs Pallejà, a la Sala Paladius, un lloc fabulós i perfectament condicionat per a fer el torneig. Hem arribat prou bé de temps, i tot just arribar hem saludat al Pere Alegre, president i ànima del club organitzador, i un bon amic. Avui el matí era fresquet i hi havia molta humitat, i tot just entrar a la sala notaves una agradable escalfor, i una temperatura perfecte perquè els nanos juguessin a escacs. I és que abans de les 8 del matí, els nostres amics de Pallejà s’havien encarregat de posar la calefacció en marxa perquè estigues tot a punt per l’arribada de la quitxalla. Són fantàstics.

La gent anava arribant, i anàvem saludant als nanos dels altres clubs i els seus pares. Avui el comentari destacat era el tweet de la FCE informant que aquest any se tornaria a celebrar la competició de la categoria sub-20 a la fase final de Vilaseca, per l’alegria de diversos nois i noies que veien que s’acabaven les competicions. En tot cas, avui els presents competien per la classificació final, i en totes les categories tot estava per decidir. 

Un cop en Josep Mª i la Sònia han assenyalat a les 9:00 l’inici del torneig, hem fet les 4 fotos de rigor, i ... hem anat a fer un mos, ha ha ha... Aquest cop acompanyats pels membres del club local, de Pallejà, que ens han acompanyat a un bar que hi havia a prop. Tot just entrar, i mentre els nostres amfitrions es quedaven parlant de temes propis del seu club, en Pere Alegre ens avisava: - “no se us acudeixi demanar un entrepà sencer; demaneu només mig entrepà” -. Bé, no sé si ha estat per l’idioma o per no haver-li dit res, el cas és que tots hem fet cas a la recomanació tret de l’Alan i, .... En fi, jutgeu vosaltres mateixos a la foto la diferència entre el mig “bocata” del Francisco Duro, i l’autèntica espasa làser d’entrepà que s’ha demanat el pare del Jensen. Redéu!. En fi, un cop incorporats els nostres amics de Pallejà, hem estat compartint les nostres experiències sobre finançament i organització del club; aquests “brainstormings” davant d’un cafè sempre són interessants, i si a més s’acompanyen d’anècdotes divertides i de bromes diverses, fan que les estones que passem acompanyant als nostres fills siguin productives i entretingudes al mateix temps, ...ha ha ha... Ho he dit molts cops, però ho repeteixo: m’encanta el món dels escacs! 

Anem a la part competitiva, i avui em referiré a totes les categories, incloent aquelles en les que enguany el nostre club no ha tingut representació.

A la categoria dels petitets, la dels sub-8, aquest any el Club d’Escacs Cornellà no hi tenia representació, i em sap greu perquè són les partides més divertides. Ha estat molt disputada, i s’ha decidit pel desempat. Amb 5 punts ha quedat campió el Rafa Rivera del Sant Boi, i subcampió l’Oscar Darías, del Torreblanca. Amb 4,5 punts ha quedat en 3a posició l’Ignasi Puig de Sant Joan Despí. Enhorabona als petits per haver-se divertit i per haver-se comportat tan bé. 

A la categoria sub-10 hi competien les nostres bessones, la Laia i l’Alba Riu, i les dues han acabat el torneig de la millor manera en que podien fer-ho: amb una bona victòria. L’Alba ha derrotat a la Marina, una noia Passió d’Esparreguera; segons m’han dit, amb una combinació ha capturat la dama de la rival i s’ha acabat imposant amb contundència. I pel que m’han dit, la Laia també ha estat molt expeditiva, de fet, la primera en acabar, i ha derrotat a l’Iker de Sant Boi. Les dues han fet un molt bon torneig acabant l’Alba en la posició 12a amb 3,5 punts, i la Laia acabant en 5a posició amb 4,5 punts. I més enllà dels punts i de la classificació, i com ha dit el mateix Jordi Parayre, les dues han mostrat un molt bon nivell i una gran progressió en el seu joc. Enhorabona a les dues pel seu gran torneig, als seus monitors per la part que els toca, i als pares per l’acompanyament que els han donat. 


L'Alba
La Laia
















Val a dir que el campió de la categoria sub-10 ha estat l’Alex Poyan, del Pallejà, que ha guanyat totes les partides disputades i acaba amb 7 punts, i demostrant un nivell de joc extraordinari. Més disputat ha estat el segon lloc, amb un triple empat a 5 punts. El desempat ha determinat que el subcampió hagi estat en Nil Garcia d’Olesa, i que la 3ra classificada hagi estat la Laia Garcia de Martorell. Amb els mateixos punts ha quedat fora del podi en Magí Belvís de Sant Joan Despí.

Pel que fa a la categoria sub-12, tampoc el Club d’Escacs Cornellà ha tingut cap representant. Ha estat disputada fins al final, i el campió ha estat en Daniel Martos de l’Espluguenc, que ha fet un torneig extraordinari amb 6,5 punts. En 2n lloc, i a només mig punt, ha quedat en Victor Columna, del Sant Boi, que també ha demostrat un gran nivell de joc. Aquests dos nois han progressat moltíssim i tot apunta a que esdevindran dos grans campions. Temps al temps. La 3a plaça ha estat també disputada i pel desempat se l’ha endut l’Ares Pueyo de Sant Boi amb 4,5 punts, que s’ha posat molt contenta perquè no s’ho esperava, i ha quedat fora del podi en Miguel Romero del Torreblanca amb els mateixos punts.

La categoria sub-14 ha estat probablement la categoria més disputada de totes, amb fins a 7 jugadors lluitant a la darrera ronda per entrar en el podi dels tres primers. En aquesta categoria, el nostre club presentava tres grans jugadors.
Comencem per l’Hugo, que avui no ha tingut sort i no ha pogut acabar el torneig amb una victòria. Pel que sembla, avui s’ha despistat i ha acabat perdent la seva partida. Ell mateix ens ha reconegut que podria haver jugat millor, cosa que no calia que ens digués perquè nosaltres sabem segur les seves capacitats. No oblidem que l’Hugo va guanyar durant dos anys seguits la seva categoria i ha estat present a Vilaseca diverses vegades, fent un bon paper. Ha acabat el torneig en la 13 posició amb 3,5 punts, havent combinat bones partides i d’altres no tan bones. Jo segueixo confiant molt en ell, i espero que recuperi les ganes de millorar i torni a ser aquell “assassí implacable” que demostra quan se sent a gust jugant.
Seguim pel David. Avui li tocava un matx molt complicat: s’enfrontava al seu amic i company de club, en Jensen, que lluitava per la 1a plaça del campionat. I a més ho feia anímicament tocat per temes personals. El cas és que avui en Jensen ha estat superior; el David ha perdut una peça massa aviat i ha anat tota l’estona coll amunt. Acaba el torneig en 6a posició amb 4 punts; malgrat haver perdut 3 partides, totes contra els rivals que han quedat per damunt, ha fet un bon torneig. En David segurament és el que sembla més afamat de coneixements, i es preocupa per aprendre de les línies de joc que veu en els rivals. En Jordi també l’està preparant per ampliar el seu ventall d’obertures, amb objectius dipositats més enllà de les fases prèvies, i tot i així el seu nivell de joc segueix progressant; tan sols li falta controlar l’ansietat que a vegades el fa jugar més ràpid del que hauria de fer-ho, i que li ha fet quedar en desavantatge contra rivals sòlids. Segur que ho aconseguirà

Evidentment, toca parlar del Jensen, que ha fet un torneig extraordinari amb 6 punts. Avui ha rematat la seva partida contra el David amb una bonica combinació dels seus alfils que acabava conduint a un mat imparable. Ha aconseguit el subcampionat merescudament, després d’haver desplegat un bon nivell de joc. En Jensen estava content, però en part insatisfet; el seu caràcter de guanyador i inconformista sap que hauria de corregir i evitar algunes imprecisions que ha comés en algunes partides, però això només es corregeix disputant partides. Té un gran potencial, i jo crec que no trigarem gaire a veure’l en els primers equips del club. Temps al temps.
El campió de la categoria sub-14 ha estat l’Alvaro Castellanos, del Peona i Peó, que ha acabat amb 6,5 punts, que només ha cedit unes taules en la darrera partida, justament contra el Javier Montero, del Pallejà, que ha acabat completant el podi en 3a posició amb 5,5 punts. La partida entre ells dos ha estat força instructiva. L’Alvaro tenia una peça d’avantatge, però el Javier ha aprofitat una imprecisió del rival per aconseguir amb els seus peons bloquejar els moviments de la torre rival i forçar unes taules. Un bon final a revisar.

Pel que fa al sub 16, per part del Club d’Escacs Cornellà hi participava en Martí García, que començava el matx sabent que tenia assegurada la seva presència en el podi. I avui en Martí ha jugat la seva pitjor partida del torneig i ha caigut derrotat contra en Daniel Noguera del Sant Feliu, que val a dir que ha jugat molt bé. Pel que ens ha dit el seu pare, el Martí no havia pogut descansar prou la nit anterior i això s’ha notat; en part perquè ha perdut la concentració, i en part també perquè en Martí és un lluitador que no dona una partida per perduda i avui se l’ha vist cansat. Malgrat la derrota d’avui, cal destacar que ha fet un molt bon torneig i acaba com a subcampió de la categoria amb 4 punts.
El campió de la categoria sub-16 ha estat en Pau Pueyo, del Sant Boi, que ha acabat amb 5,5 punts, havent cedit tan sols unes taules contra en Martí, i demostrant una superioritat clara envers la resta de rivals. El tercer lloc ha estat molt disputat, però el desempat ha afavorit l’Angela Gonzalez, del Sant Boi, que acaba amb tres punts i val a dir que ha mostrat un molt bon nivell de joc. Han quedat fora del podi amb els mateixos punts en Diego Lopez-Pizarro del Cervelló o el Daniel Noguera de Sant Feliu.

I finalment ens quedem amb els sub-18, una categoria que aquest any es disputava de nou, i en la qual el Club d’Escacs Cornellà hi presentava 3 representants.
Comencem per l’Oriol. L’Oriol ha estat un dels pocs que no ha descansat cap ronda, de manera que li ha tocat jugar contra gairebé tots els rivals. Avui li ha tocat jugar amb blanques contra en Marc Garcia, en un duel clarament desequilibrat. L’Oriol ha aguantat força bé, però en Marc ha demostrat clarament la diferència de gairebé 500 punts d’elo que li porta. L’Oriol s’ha vist obligat a cedir dos peons, i un cop ha anat obrint el tauler, la superioritat del Marc s’ha fet manifesta. Un moviment d’alfil clavant la torre ha estat decisiu. L’Oriol acaba el torneig en 6a posició amb 2,5 punts i amb una sensació agredolça. En Jordi Parayre ha dit que el nivell de joc de l’Oriol ha progressat moltíssim i que només petits detalls li han fet perdre punts i partides en les quals tenia clarament avantatge posicional. Doncs un reconeixement com aquest és el millor premi que pot tenir. 

Seguirem amb l’Esther. Avui tenia una partida molt dura: s’enfrontava amb negres contra el seu amic i company de club, en Ferran, que havia de guanyar si volia encara tenir opcions. A priori semblava una partida força disputada, però les expectatives s’ha diluït a la 7a jugada, en que l’Esther s’ha deixat un cavall sense cap mena de compensació. El duel ha quedat desequilibrat, però l’Esther ha seguit lluitant; no obstant, el Ferran és un jugador molt sòlid, i quan té avantatge és com una piconadora. Ha anat forçant el canvi de peces, i en el final ha quedat amb un alfil contra peons. I aquí el Ferran ha jugat molt bé, perquè ha fet servir el seu rei enlloc de l’alfil per neutralitzar el joc de l’Esther i avançar els seus peons. L’Esther ha intentat forçar una situació d’ofegat, però el Ferran ha rematat la partida de la manera més espectacular possible: regalant el seu alfil amb una desviació de rei (jugada única) a canvi de coronar un peó. Brillant.
L'Esther posant amb l'Aitana


L’Esther acaba en 5a posició amb 3 punts, i es pot dir que ha fet un bon torneig, havent perdut només contra els tres primers classificats. I en dues d’aquestes derrotes ha demostrat un gran nivell de joc, justament perquè ha sabut utilitzar el temps del rellotge per pensar, i aleshores és quan la nostra campiona demostra lo bona jugadora que és.

Per la seva part, el Ferran ha acabat aconseguint el subcampionat amb 5 punts, i havent fet un torneig excepcional, demostrant que està en un gran nivell de joc, i amb una confiança plena en les seves possibilitats. El seu nivell de joc ha aconseguit una gran solidesa, i estic segur que també el veurem aviat disputant partides entre els primers equips del club. Enhorabona.

El podi del sub-18 l’han completat en Marc Garcia, del Foment de Molins de Rei, que ha estat merescut campió amb 6 punts havent guanyat totes les seves partides, i la tercera classificada ha estat l’Africa Gonzalez, del Sant Boi, amb 4 punts. 




I això és tot. Desafortunament, tot allò que comença té un final, i aquest campionat se’ns ha acabat, i trobarem a faltar els desplaçaments de dissabtes, els esmorzars, els somriures dels nens, el so dels rellotges, el brogit a les sales i fora d’elles quan es van acabant les partides, ...
Però no vull acabar la crònica sense esmentar l’homenatge fet a la Betty abans del repartiment dels premis. La Betty havia estat una part indestriable en totes les edicions de les fase prèvies del Baix Llobregat. Ha estat un moment emotiu, en el qual, hem escoltat les paraules entretallades del Josep Maria i les d’una emocionada Sònia que ha estat incapaç de contenir les seves llàgrimes, i a qui tots hem donat suport amb un aplaudiment unànime de suport, i que han acabat fent entrega d’un record cap als familiars de la Betty.
Vindran edicions futures de les fases prèvies en els propers anys, i encara que el buit que ens ha deixat serà impossible d’omplir, estic convençut que el seu exemple i esperit ens guiarà a tots els que fem que sigui possible promocionar aquest joc entre els més petits. Fins sempre, Betty. 


PD: acompanyo algunes fotos més

 

Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera