dilluns, 8 d’abril del 2024

Crònica 2n Torneig Femení per equips a Barberà del Vallès

 

II TORNEIG FEMENI PER EQUIPS 2024 (per Rafa Terrón)

 


El passat dissabte  6 d’ Abril es va dur a terme al municipi de Barberà del Vallés el segon torneig femení per equips que el club d’ escacs de la ciutat organitza sota la direcció impecable de Yolanda Castilllo i Marina Ponsa.

La competició es va dur a terme a la Torre d’ en Gorgs, l’ edifici més antic de Barberà que es conserva en molt bon estat i que alberga diferents elements romànics. Es tracta d’ una masia fortificada complementada per una torre vigia que es trobava situada en un lloc estratègic del municipi. Actualment és un centre cívic amb sales molt grans i que tenen en el seu interior tot tipus de comoditats. Està situat dins d’ un espai verd molt a prop del centre comercial i històric del municipi. Si mai no hi heu estat, no dubteu en visitar-lo; ...  paga la pena!

L’ objectiu principal d’ aquest torneig , era donar visibilitat a l’ esport femení, i més concretament als escacs femenins, i l’objectiu ha quedat assolit amb escreix, amb 26 equips participant i 95 noies/dones jugadores. Val a dir que Cornellà, amb quatre equips i 12 jugadores va esdevenir el club amb la representació més nombrosa.

Abans de comentar el torneig, permeteu-me fer una breu introducció de context de situació. Malgrat ser un dels poquíssims esports on homes i dones poden competit en igualtat absoluta de condicions, observem amb cert desencís com les estadístiques mostren un nombre més gran de llicències d’homes que de dones, tant a nivell de Catalunya com a nivell mundial.

A nivell d’escacs base (fins als 18 anys) la diferència no és tan gran, gràcies als grans esforços de molts organismes i entitats , entre les quals cal destacar la Federació Catalana d’Escacs. Malgrat tot, un cop deixen aquestes edats, sia per estudis, sia per altres compromisos professionals, el cert és que malauradament no hem estat capaços de trobar la tecla per aconseguir un volum més nombrós de dones.

D’aquí que qualsevol activitat que es realitzi per visualitzar els escacs en femenins no solament ha de ser benvinguda sinó recolzada de forma important, i ens hem de sentir prou satisfets amb el compromís de molts clubs catalans, fent que la participació a aquesta segona trobada hagi estat molt més nombrosa que l’ anterior i hagi esdevingut una de les trobades dels escacs femenins més importants al nostre país. Així doncs un altre cop enhorabona als i sobretots a les organitzadores de l’ acte.

En aquesta línia de suport, el Club d’Escacs Cornellà va tenir molt clar que havíem de ser presents i procurar presentat una representació ben nodrida. Aprofitant que la trobada/torneig era obert tant a jugadores federades com no federades, vam fomentar la participació de les nostres dues escoles: la de nens i la d’ adults, presentant dos equips de cada escola. 

L’escola del Club d’Escacs Cornellà va començar l’any 1975, i des d’aleshores s’ha anat desenvolupant-se gràcies al bon treball voluntari de molts socis i sòcies de la família del Cornellà que hem cregut en l’aposta dels escacs formatius com a base del nostre creixement. Potser no sembla gaire modest, però creiem que la nostra escola de nens i nenes és prou coneguda a nivell de Catalunya, pel seu volum, pel seu nivell i darrerament per allò que més ens emplena d’ orgull: per haver estat capaços en la darrera dècada d’haver contribuït a augmentar el nombre d’esportistes femenines. No és casual que els acte o competicions que fem siguem sempre de les escoles formatives que més noies aportem: en les fases prèvies del Baix Llobregat (13 de 28 esportistes al 2023 i 8 de 24 al 2024), o en les finals catalanes individuals per edats (8 de 13 esportistes al 2023 i 4 de 9 al 2024).

L’any 2024 ha significat una fita més, ja que a l’escola d’escacs base s’hi ha afegit l’escola d’adults, projecte encetat enguany, obert a tots els adults que volen iniciar els escacs. Des del club vam observar la voluntat de molts pares i mares de comprendre una mica més aquest món de les 64 caselles en que acompanyaven als seus fills i filles com a mers observadors, però que es veien incapaços d’entendre els comentaris dels petits i petites un cop acabades les seves partides. Amb la formació dels pares i mares , ara no només poden compartir les partides dels nens i nenes com abans, sinó que aporten, entenen,.. i encara millor, al participar a tornejos, també entenen els nervis, el malestar davant d’ una partida malament jugada i l’ eufòria de quan es juga bé. L’ànima d’aquest projecte d’escola d’adults és en Francisco Solera, pedra angular del nostre club tant en el present i dia a dia, com idees de futur ( ara present) que ens fan més grans, i que també compta amb el suport del Bosco Tebar . Són moltes mans treballant al Cornellà tots sumant, un gran equip, però persones com NIcolàs Plaza ( el nostre president i creador de l’escola l’any 1975), Francisco Solera ( vicepresident), Albert Puig i Francisco Duro ( coordinadors de l’escola ), no tan sols sumen sinó que multipliquen. Com dic moltes persones, però deixeu-me en aquesta humil crònica faci esment a  aquestes cinc persones.

A més de les participants a l’ expedició ens vam ajuntar la Montse, Aurora, Francisco Duro, l’Abel, la Karen i l’Abel petit (família de la Valeria),  un humil escriptor de cròniques suplent com jo i uns cosins meus ( 5 persones més),… que esperaven a les nostres esportistes en sortir, ja que al ser molts i com som ( ja ens coneixeu), fèiem caliu i soroll a parts iguals. Quan sortia una de les adultes ( totes els seu primer torneig), amb partides guanyades ( totes van puntuar), la gresca era espectacular,…ha ha ha..., que bé ens ho vam passar. El nostre president no podia dissimular el seu somriure de satisfacció durant les tres hores de torneig/celebració posterior, ni la inevitable pujada de sucre de satisfacció, ha ha ha ... . Com t’estimem, Nico!

Quatre equips, numerats de l’ u al quatre amb el nom del Cornellà. A aquest esdeveniment Les integrants de cada grup i la seva actuació va ser la següent:

 

Cornellà 1:


Taulell 1: Ainhoa Gabaldà . Va fer un gran torneig amb 3,5 de 6 possibles, amb jugadores d’una gran nivell, entre d’ altres dues jugadores de 2000 Elo Català ( grans, grans jugadores). Va guanyar a una de les dues i a l’ altra va arribar a un final amb possibilitats. Quin futur té aquesta noia als escacs, a més compartint competicions federades amb el futbol on també és una crack

Taulell 2: Valeria Quispilaya, una altra jove promesa de l’ escola, va fer un magnífic paper amb tres punts de sis possibles, jugant amb molta solidesa per l’ edat que té . La seva família recolzant-la en tot moment. Té molt futur.

Taulell 3: Anna Roura: integrant de l’ escola d’ adults. Per mi un descobriment de dona, he de ser sincer. No la coneixia i em va resultar una dona que a més de la seva simpatia ( a totes les rivals es presentava dient que portava solament vuit hores de classe, ha ha ha.., ) , té un gran interès per aprendre, preguntant entre rondes allò que l’ havien fet i com solucionar-ho. Va puntuar al seu primer torneig i crec que s’ ho va passar d’ allò més bé.  A més ja ha conegut a la massatgista oficial del club , ha ha ha ...

Total de punts d’ equip 7,5/18

Cornellà 2:


Taulells 1 i 2: Alba i Laia Riu. Quatre de sis. Les dues germanes sub 14, que enguany no han renovat la seva llicència i ja no formen part dels entrenaments de l’escola. Val a dir que són molt competitites i són bones en tot allò que fan. Estan en competicions molt i molt importants de ball, a més d’estar entre les millors jugadores de Catalunya de Bitlles Catalanes de la seva edat i no poden compaginar-ho tot. Ambdues, però, són grans jugadores d’escacs ambdues, amb molta experiència i gran nivell. I va quedar clar que no s’ han oblidat dels  escacs , fent un percentatge de victòries idèntic i molt meritori malgrat la seva l’aturada.

Taulell 3: Rosa Escoda. La mare de les criatures. Quants tornejos hem compartit patint pels nostres respectius fills, esperant a que sortissin. En aquesta ocasió ella no hi era amb mi esperant, era a dins, i el seu somriure de la seva primera experiència participant també impagable. Ah, per cert, no fa falta que es posi de puntetes a la foto d'equip... les seves filles ja són igual d'altes que ella, ha ha ha ... 

Total de punts d’ equip 9/18. Va ser el millor classificat del Cornellà

Cornellà 3:


Taulell 1: Daniela Gálvez. Jugadora sub14. Ha tornat a demostrar la seva progressió dues setmanes després de la seva participació a la final individual de Catalunya. Un molt meritori 3/6 amb rivals temibles. A més arrisca, entregant peces, m’ encanta !!!!.

Taulell 2: Marta Terrón. La meva filla. Com les germanes Riu fa moltes activitats diferents, i en el seu cas ha prioritzat la resta d’ activitats als escacs. Tot i això i havent-ho deixat per un temps, aquest any està demostrant més interès , tant en entrenaments, com demanant jugar tornejos. Encara queden restes de la jugadora que canviava la dama quan podia perquè la seva especialitat era deixar-se-la gratis, ha ha ha..., però la seva millora és evident. Va fer un meritori 2/6 però les millors partides que va jugar van ser dues que va perdre, contra rivals de 500 punts d’ ELO més que ella. En ambdues va arribar a finals amb possibilitat , però els temps la va trair. Si continua jugant tornejos, el control del temps vindrà sol.

Taulell 3: Mónica González (mare de Daniela). El seu primer torneig i va fer 3/6, sent la millor de les adultes. Un torneig magnífic. Deia estava nerviosa, però a les partides no es notava gens ni mica. El seu mític ja “tirí-tirí-tirí” com en Mauricio Colmenero, l’ acompanyarà per sempre més ha ha ha .... Enhorabona Mónica

Puntuació total 8/18

Cornellà 4:


Va ser un equip format íntegrament per adultes ( per molt que la Naus preguntés a Francisco si ella podia participar als entrenaments d’ adults el primer dia, ha ha ha ...) , és broma interna Naus-Francisco que quan la van compartir va fer que el grup esclatés a riure. Ja he dit què ens ho vam passar d’ allò més bé? Ha ha ha ...

Taulell 1: Naus Hernández. Com amb l’ Anna no la coneixia I em va sorprendre també per la seva simpatia i les ganes de passar-s’ ho bé. Com la resta d’ adultes primera participació amb un molt meritori 2/6 jugant de primer taulell ( rivals més fortes). Les seves partides duraven bastant, això és bona senyal:  de controlar el temps, de posar ganes en allò que es fa i de no haver-hi tanta diferencia amb la rival. Els escacs necessiten de dones de la teva edat i ganes d’ aprendre, t’ acompanyarem, no ho deixis si us plau, si us plau si us plau,...

Taulells 2 i 3: Sílvia i Mari Sola. Les dues germanes  ens van veure com a públic gaudir de la nostra victòria contra el Jake a la darrera ronda de la lliga. Ens van veure eufòrics. Però ahir s’ enfrontaven elles. Elles eren les protagonistes i ho van fer molt i molt bé. Entenien els nervis nostres del dia anterior i  l’ eufòria. S’ ho van passar d’ allò més bé. A més de participar en aquests actes, han vingut amb ganes de posar mà, ajudar als actes que fem,...quina alegria que esteu amb la nostra família.

Puntuació total 5,5/8

Poc més, solament citar-vos a totes vosaltres al proper torneig del dia 27 en honor del nostre etern president Pere Parés i Valls Teniu tota la informació a la web del club: https://clubescacscornella.blogspot.com/

Rafa Terrón

Club Escacs Cornellà


Us deixem el recull de fotos






































































Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera