dimarts, 27 d’abril del 2021

COPA JOSEP BOADA 2021 - Crònica 1a ronda

 

TORNEIG COPA JOSEP BOADA ONLINE 2021

 

Introducció:

 

Abril/2021. Fa més d’un any que estem vivint el malson d’un confinament que no ens permet tornar a una normalitat social. Tot sembla indicar que les autoritats s’han començat a posar les piles preparant vacunacions en massa, i veurem si en un temps relativament breu podem començar de nou a encaixar-nos les mans, a donar-nos abraçades i petons, o a compartir una cerveseta sense haver de mantenir distàncies prudencials.


La màgia del Temple que trobem a faltar
 

El nostre club ha patit de forma severa la situació de confinament.

 

Hem tingut una baixada de llicències i hem patit la baixa de jugadors en la nostra massa social.

Hem perdut la possibilitat de seguir entrenant-nos presencialment al club, amb la pèrdua de competitivitat inherent dels equips o jugadors del club.

Hem hagut de deixar de banda la tasca social que com a entitat immersa en el teixit associatiu de la nostra ciutat desenvolupàvem a Cornellà, entre d’altres:  

-        La impossibilitat d’organitzar els actes de difusió dels d’escacs entre els infants de Cornellà, a escoles o biblioteques

-        La impossibilitat de realitzar els nostres tornejos solidaris a través dels quals recaptàvem aliments per a la Botiga Solidària que permetia ajudat a atendre tantes famílies necessitades de Cornellà

-        La d’aquells que viuen en solitud, i que els escacs era l’única via que tenien per sortir de casa i relacionar-se amb la gent

-        La d’aquells que pateixen malalties mentals, i pels quals els escacs representava una vàlvula de descompressió i d’integració social

-        ...

 

I des d’un sentiment més epicuri, hem vist tallades d’arrel les enormes estones de gaudi que vivíem al nostre Temple, aquells somriures constants entre enfrontaments entre nosaltres o entre els centenars d’amics d’altres clubs amb els que ens relacionàvem en aquest petit microcosmos que constitueixen els escacs a Catalunya.

 

Tots tenim unes ganes de retrobament, i aquest sentiment es va veure reflectit el divendres 16 d’abril a les 21 hores. En Francisco Solera, l’alma mater del nostre club, procedia a fer el sorteig dels emparellaments de la Copa Josep Boada que aquest any decidíem tornar a celebrar, però en format online. El que inicialment fou una broma demanant que el sorteig fos retransmès com si fos la Champions League d’aquell esport popular consistent en xutar una pilota de cuir amb els peus, al final va esdevenir tot un esdeveniment que ens va permetre reunir-nos telemàticament a través d’una videotrucada a la major part dels 32 participants i d’altres associats, i reviure la màgia dels somriures propis del Temple durant una mica més de mitja horeta.

 

No podia començar millor aquesta copa.

 

La competició consisteix en agrupar 32 jugadors en 8 grups de quatre jugadors cadascun. Els jugadors de cada grup jugarien entre ells una lligueta amb sis partides. Els dos primers classificats de cada grup passen a la fase eliminatòria, i els dos no classificats passen a disputar un torneig de tipus suís, mantenint els punts sumats a la 1 fase. Les partides es disputen en la plataforma online http://lichess.org , i els jugadors es reten entre ells a partides de 10 minuts més 5 segons d’increment per jugada.

 

Les inscripcions s’havien esgotat en un temps rècord, i majoritàriament amb companys del club. Aquesta edició la jugaran 27 jugadors del Club d’Escacs Cornellà, i 5 bons amics del club: en Toni Gallego, del Montmeló, en David Gomez, del Barberà, en Cesar Varela, del Sant Joan Despí, en Carles Grau, del Sitges i en José F. Castellon del Sant Cugat.

 

També m’agradaria destacar altres fets: (1) tenim participació femenina, amb dues noies del club, l’Esther i la Sandra, que malgrat no haver tret la fitxa per temes d’estudis i laborals, no volen desvincular-se ni del club ni dels escacs; (2) a més de les dues noies, tenim també 5 companys del club que per motius de salut i de feina han decidit no treure la fitxa enguany, i que tampoc volen desvincular-se; i (3), el que que particularment ens il·lusiona més és tenir a la competició bona part dels millors jugadors de la nostra escola, fins a 7 jugadors. Sens dubte són els que es troben en més bona forma, ja que ells sí han pogut competir. El nivell de competició puja amb la seva presència i també la incertesa a l’hora de determinar els jugadors que quedaran classificats.   

 

La jornada dels emparellaments va acabar entre molts somriures, i amb moltes anècdotes que faran la competició especial, de ben segur.

 

1a ronda (setmana del 19 al 25 d’abril):

 

La realització online permet certa flexibilitat, i una d’elles és que els jugadors puguin organitzar les seves partides entre ells en els horaris que els convingui. Es recomana que les partides es disputin en la mida del possible els dilluns o els divendres a les 21:30, però es permeten les excepcions, si entre els rivals s’acorden altres franges.

 

La 1a ronda ja va deixar anar algunes quantes “sorpresetes”

 

En el grup A, els favorits, en David Gomez i en Jose F. Castellon, es van imposar a la família Duro, que el sorteig havia emparellat capritxosament en el mateix grup. En David no ho ha tingut fàcil. En la 1a partida ha jugat molt agressiu i ha desfet el sistemilla del Francisco obrint la posició. En canvi a la 2ª partida l’agressivitat li ha estat a punt de costar cara, ja que el Francisco ha jugat molt bé i li ha caçat la dama. La tenia totalment guanyada, però igual pels problemes del temps, s’ha despistat i s’ha deixat la dama. Com a anècdota, ha estat el primer matx, avançat al diumenge, i ha tingut públic...Ha estat la 1a partida, i la que més debat ha generat en el grup de whatsapp. , ha ha ha . Pel que fa al segon matx, has estat força disputat. L’Hugo ha jugat molt bé les dues partides, i només petites imprecisions li han fet quedat malament amb els canvis, malgrat tot, ha estat donant guerra fins al final de tot contra un rival molt més experimentat.

 

En el grup B, els favorits, Bosco i Salva, també es van imposar per 2 a 0 a l’Esther i en Ladis. Malgrat la contundència dels resultats, no ha estat fàcil, La 1a partida, l’Esther amb blanques ha jugat força bé, però s’ha equivocat en el canvi de dames capturant de peó enlloc de torre, i en Bosco, amb més ofici, se n0ha aprofitat. En la 2a partida, l’Esther no ha jugat bé l’obertura i ha quedat malament. Pel que fa a l’altre matx, la 1a partida ha estat disputadíssima. En Ladis amb blanques ha arribat a estar millor, i tot semblava indicar que acabaria en taules, però en Ladis s’ha despistat i s’ha deixat entrar la torre en escac i mat. La 2a partida també ha estat disputada, però en Ladis ha jugat massa passiu amb negres, i en Salva ho ha aprofitat amb un tema tàctic avançant un peó.

 

El grup C era un dels més atractius, i en la primera ronda va saltar la primera sorpresa de la jornada. No va ser en el primer enfrontament, en que en Toni Gallego, el jugador amb l’elo més alt de la competició va derrotar 2 a 0 en Joaquim, tot i que aquest no li va posar les coses gens fàcils. La 1a partida una escandinava en que les negres queden millor; la segona partida podia haver caigut de la mà d'en Peris, ja que a estones va estar millor, però amb les canvis es va fer evident la millor posició d’en Toni. La sorpresa va caure en l’altre enfrontament: el David Terron va “fer saltar la banca” derrotant en Quique Zevallos amb un contundent 2 a 0. En la primera partida, en David amb blanques va veure com es posava en avantatge de seguida per la pèrdua d’un peó per part del Quique, i poc després una errada més greu li costa una peça neta. Massa regals davant d’un nano que està en un estat de forma espectacular. En la segona partida el Quique ha anat a per totes; ha respost a la índia de rei del David amb una agressiu atac de 4 peons. En Quique duia la iniciativa, però el David ha jugat molt serè, amb paciència, fins que ha aprofitat una imprecisió del Quique per agafar la iniciativa i capturar dos peons. Tot i així, El Quique ha seguit apretant, i en un joc de disbarats mutu podia haver passat de tot, però la partida ha caigut de banda del David. El grup es posa "calentet"

 

En el grup D també es va posar de manifest que aquest torneig no serà cap passeig. En David Miguel i el Cesar han disputat el que possiblement ha estat el millor enfrontament de la primera ronda. De debò que val la pena anar a lichess i veure les seves partides. En la primera partida, en David ha portat la iniciativa gairebé tota l’estona, però el Cesar s’ha defensat com un lleó. Els dos han anat consumint temps, fins que en un tema tàctic, en César s’ha deixat una peça neta. Poc després els canvis han deixat malament al Cesar i ha abandonat. La 2ª partida és per agafar crispetes i una cerveseta. Una partida en que els dos han estat tractant de portar la iniciativa, i on el David ha arribat a posar-se molt millor. Malgrat tot, ha consumit moltíssim temps, i ha hagut de jugar pràcticament la resta de la partida al toc. I en un final trepidant, on semblava que el David guanyaria, els apuros de temps li fan cometre una errada que iguala la posició, i després una 2a errada que li costa la partida. Matx empatat 1 a 1. En l’altre matx el Valentín ha guanyat les seves dues partides a l’Oriol. La primera, on l’Oriol duia blanques, ha estat força disputada. L’Oriol ha pecat de passivitat en un moment en que podia haver donat un cop de gràcia, i el Valentín ho ha aprofitat per doblar les torres i pressionar, i en el moment adequat ha posat la picota amb un tema tàctic que li ha permès capturar la dama. A la 2a partida l’Oriol no ha jugat gaire bé: ha comés un error de càlcul pensant que aconseguia la qualitat, i s’ha quedat amb peça de menys. Després una nova errada li ha fet abandonar.

 

En el Grup E també si havia un bon enfrontament en 1a ronda entre en Manel Leon i en Jordi Bise, que va acabar en una victòria per a cada un d’ells. Els dos han guanyat les seves respectives partides amb blanques, i deixen el grup amb tot per decidir. Les dues partides han estat molt disputades- En la 1a partida, en Jordi ha trencat amb un avançament de peó, i ha jugat molt millor el final. En la 2a partida, s’ha arribat a un final amb dues torres i peons per tres peces, i en Manel ha jugat força millor. En Jordi s’ha defensat bé, però amb els apuros de temps ha comés una errada i s’ha deixat el mat. Matx empatat-   En Sergio per la seva banda ha vençut clarament les seves dues partides al Damian. En la primera, en Damian amb blanques ha vist com el Sergio s’ha fet ràpidament amb la iniciativa i ha anat canviant peces; en la segona el Sergio ha trencat l’enroc del rei, i després ha anat simplificant. Malgrat tot, en Damian ha intentat buscar les seves opcions, però li ha faltat un temps, i el Sergio s’ha imposat. En Damian en acabar havia dit que s’ho havia passat molt bé.

 

El grup F és un altre dels grups atractius del torneig. En la primera ronda, en Ramon va derrotar al Jose Antonio per 2 a 0. En la primera partida, en Ramon ha tirat de la seva sòlida defensa Philidor i ha aprofitat el moment per aconseguir l’avantatge, que ha mantingut i eixamplat durant la partida, fins que l Jose Antonio ha abandonat quan ja no li quedava temps. A la 2a partida en Jose Antonio no ha jugat gaire bé i ha quedat malament a l’obertura. L’altre matx del grup era molt interessant, i el Rafa ha aconseguit esgarrapar unes taules amb la Sandra, deixant un ½ a 1 ½. I val a dir que la primera partida en Rafa tenia un avantatge molt clar, amb peça de més, però la Sandra és una jugadora excepcional i ha anat apretant fins que li ha donat la volta i ha acabat salvant mig puntet. En la segona partida també hi ha hagut igualtat, fins que en Rafa ha caigut en un parany tàctic que li ha costat una peça, i que la Sandra entrés amb la dama.   

 

El grup G és el que a priori està qualificat com a grup de la mort, i en que tot és possible. I és que el fet que el 4rt tauler sigui un jugador tan potent com en Jensen deixa totes les espases al damunt. En la primera ronda, però, en Carles m’ha guanyat contundentment per 2 a 0. En el 1r he començat bé, però he pecat de passivitat, i en Carles m’ha caçat una peça. En la 2a partida, gairebé el mateix. Més disputat ha estat l’altre matx, entre el Josep i en Jensen. En la 1a partida el Jensen amb blanques no ha jugat gaire bé l’obertura i ha quedat malament, defensant-se dels atacs del Josep. Però en Jensen és un rival molt dur, i ha aconseguit donar-li la volta amb una excel·lent combinació igualant la partida; no obstant, ha comés una nova imprecisió, i en Josep no ha deixat ja la iniciativa, i en Jensen ha acabat rendint-se. En la segona partida les coses han anat diferents; el Josep ha optat per la variant Rossolino davant la siciliana del Jensen, i ha mostrat la seva agressivitat, entrant amb la dama, però en Jensen ha aconseguit una bpna posició defensiva i ha arrencat unes taules per repetició de jugades, de manera que aquest enfrontament acabava en ½  a 1 ½ .

 

I finalment el grup H és un altre dels grups atractius per la presència del Ferran, que està en un bon nivell de joc. En la primera ronda, en Ferran va aconseguir treure unes taules al Toni Gallec “pare”, en una partida en que possiblement podria haver guanyat. L’altra partida també va ser molt disputada, però finalment en Toni es va imposar situant el 1 ½ a ½ en el seu enfrontament. Per la seva banda, el Francisco va derrotar 2 a 0 a l’Andreu. En la primera partida l’Andreu va jugar massa ràpid, intentant jugar de manera simètrica contra el sistemilla del Francisco, però es va precipitar. En la segona partida va jugar millor, pensant les jugades, i tot i jugar una bona partida va acabar perdent. Es un noi molt jove, que segur que progressarà molt aviat.   


Quadre resum de resultats: 




 

Bé això ha estat tot. Anirem narrant la 2 ronda

 

 


Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera