diumenge, 19 de gener del 2020

Campionat d'Edats, 1a jornada


1ª JORNADA FASES PRÈVIES CAMPIONAT D’EDATS 2020, 18/01/2020

Un any més, amb l’entrada de l’any, arriba el Campionat en que els nostres joves es troben més a gust, enfrontant-se amb els amics i rivals de la seva edat de tota la comarca. És un dia de joia, amb retrobades amb altres pares i amics d’altres clubs per veure com els nostres infants s’ho passen bé fent allò que tant els agrada: jugar a escacs. 
Inici: moment recepció participants

Aquest any, però, tots hem notat una absència molt destacada: la Betty ja no està entre nosaltres. Després d’una breu introducció, s’ha fet un estremidor minut de silenci. En el món dels escacs, el silenci és sempre un company desitjat, però no recordava un minut de silenci tan emotiu com el d’avui. Molts dels petits miraven a dreta i esquerra sense entendre com és que hi havia un silenci sepulcral si els rellotges no estaven en marxa. Es podia observar més d’una llagrimeta, i és que per molts de nosaltres, sobretot dels més veterans, ha estat una companya inseparable al llarg d’aquests anys, a la que mai li estarem prou agraïda per tota la feina, la paciència infinita que sempre ha tingut amb els petits, i el seu “savoir faire” a l’hora de transmetre els millors valors dels escacs als nostres fills. Descansa en pau, Beatriz Alfonso.  
Els més afectats, però, en Josep Mª i la Sònia. Ell ens ha reconegut que no es veia amb cor de tirar endavant aquest any aquest campionat. Entre tots els delegats dels clubs d’escacs de la comarca ens hem compromès a fer tot el possible per facilitar la feina i que ens demanés tot allò que necessités de nosaltres.
Bé, parlem ja de la competició. Aquest any s’ha produït un fet clarament remarcable: després d’uns quants anys en que a cada edició es reduïa el nombre de participants, aquest any s’ha invertit la tendència. El nombre de nens i nenes que van disputar el torneig al 2019 va ser 89, mentre a l’edició d’enguany hem tingut 103 participants. Ah, i a diferència de l’any passat s’han pogut disputar totes les categories, inclosa la de sub-18, suspesa l’any passat. I també ha augmentat el nombre de noies que han disputat el torneig.
En aquesta edició nou joves promeses del club participen en el Campionat de les seves categories: dues sub-10 (Laia i Alba), tres sub-14 (Hugo, Jensen i David) un sub-16 (Martí) i tres sub-18 (Esther, Oriol i Ferran). Tots ells ja tenen experiència d’haver participat en edicions anteriors.
Donat el nombre de participants, els àrbitres han decidit que es jugarien 7 rondes (2 avui, 2 les dues següents jornades, i 1 la darrera jornada), excepte les categories sub-16 i sub-18, que avui només es disputarien 1 ronda, i la resta de dies igual que els altres. 

La primera ronda ha començat molt bé. La Laia, que jugava en el darrer tauler, contra un nen del Sant Boi, i ha aconseguit una ràpida victòria, i s’estrenava de la millor manera en el torneig. El Ferran ha comentat que ha jugat de manera ordenada l’obertura i que ràpidament ha aconseguit posar-se amb avantatge. Tot i això, ha pensat força més que el seu rival i ha sabut aprofitar molt bé les seves imprecisions per guanyar-lo amb facilitat. Enhorabona Laia
La partida de l’Alba ha estat més llarga, però en canvi més pausada. Jugava contra un rival del Sant Boi més ben classificat que ella, però ha sabut jugar molt bé. El Ferran, que també ha estat pendent de les partides de les seves deixebles, m’ha comentat que ha pensat molt i que podria haver aconseguit guanyat si hagués encertat alguna combinació que en aquesta edat no se li poden exigir. La partida s’ha mantingut igualada, i s’ha arribat a un final de torre i peons. En Ferran temia que l’Alba patís per manca d’experiència, però l’Alba ha aguantat bé, i han acabat canviant les peces, acabant amb els reis sols al tauler. Unes bones taules, i bon mig puntet.
Abans que l’Alba, ja havia acabat la seva partida l’Hugo, que ha aconseguit una còmoda i bona victòria. El seu rival era l’Hugo Orellana, un nano del Pallejà al que coneixen d’anys anteriors. Aquest any la competició del sub-14 estarà molt i molt disputada, i aquí cada punt o cada mig punt pot ser important. És possible que l’Hugo no estigui tan entrenat com en edicions anteriors, però segueix tenint aquell talent natural per jugar els escacs que el fa un rival força complicat. De moment s’ha estrenat amb un punt. Enhorabona Hugo.
També havia acabat la seva partida el David, que avui havia estat el més matiner en arribar, juntament amb el seu amic Javier del Pallejà, que ha jugat al costat. Li tocava enfrontar-se amb negres contra un rival de l’Espluguenc, i pel que sembla, ha tingut una partida relativament còmode. Enhorabona, David, que s’estrena amb victòria .
Qui també s’enfrontava a un rival de l’Espluguenc era el Jensen, que jugava en el primer tauler amb negres. En Jensen també ha aconseguit una bona victòria, tot i que s’ha pres el temps necessari i la partida ha durant força més que les anteriors. En tot moment ha tingut avantatge, i s’ha imposat clarament.

L'Oriol i el Ferran





Les altres partides han estat les darreres partides en acabar-se de tota la primera ronda. El Ferran jugava amb negres contra el Jonathan Barrientos, del Pallejà. Ha jugat de manera molt seriosa, i ha sabut aprofitar el moment adequat per aconseguir un avantatge material i posicional. Mica en mica ha anat treballant la posició, tot i que el rival es defensava força bé, però ha aconseguit materialitzar l’avantatge del tot aconseguint peça i coronant una dama. Poc després el rival s’ha rendit. Punt molt important pel Ferran
L’Oriol també jugava amb negres i també tenia com a rival un noi del Pallejà, en Daniel Orellana. Els dos han disputat una partida molt igualada. El cert és que l’Oriol ha jugat de manera fantàstica i hauria pogut guanyar, ja que tenia una combinació decisiva, però no l’ha vista i no ha sabut jugar el final de manera precisa, i ha donat al rival un temps d’or que li ha permès igualar la partida. Llàstima. Aconsegueix mig punt. Al final de la partida s’ha queixat amargament del soroll que feia la gent que estava  asseguda al darrera, que no li permetien concentrar-se bé. Tant el Rafa com jo li hem dit que en properes ocasions li ha de dir a l’àrbitre, i automàticament ens farà fora a tots els pares.
Les dues darreres partides en acabar de la sala eren les que disputaven l’Africa Gonzalez, del Sant Boi, contra l’Esther, i la de l’Angela González, germana de l’Africa, contra en Martí Garcia. Realment espectacular veure la quantitat de gent que envoltava les dues partides, especialment la del sub-18.
En Martí
Pel que fa al Martí, que jugava amb negres, s’ha trobat amb una rival que des del primer moment l’ha estat apretant, però s’ha defensat prou encertadament i fins i tot ha aconseguit un peó d’avantatge, tot i que sota el meu criteri estava perfectament compensat per una millor posició de les blanques. El domini del joc era aclaparador, i fruit d’això l’Angela ha fet un cop tàctic que li ha permès donar la volta a la  partida. El Martí ha patit un atac frontal i s’ha vist obligat a cedir una peça, i jugar amb el fet que la partida era a finish i la seva rival no li quedava temps al rellotge. I de fet, es podria dir que li ha funcionat. Amb els nervis, les blanques han comés una il·legal, i amb molt poc temps al rellotge, poc després s’equivoca i ofega al Martí. Taules. En Martí s’emporta mig punt. Potser no ha estat del tot merescut, però el cert és que ha jugat prou bé per fer que la seva rival hagués de pensar i perdre temps. En Martí té molta qualitat i, personalment, penso que només li falta divertir-se jugant per tornar a ser un jugador excepcional. Esperem que així sigui.

Anàlisi partida Esther
La darrera partida ha estat la de l’Esther i l’Africa. De llarg, la millor partida del dia. L’Esther portava les blanques i ha jugat de manera excepcional contra una rival molt forta, a la que ha tingut contra les cordes. Com de costum, l’Esther estava jugant ràpid, i no ha vist que la rival li feia una combinació amb la que perdia la qualitat. No obstant, quedava una posició oberta, i val a dir que l’Esther l’ha aprofitat, de manera que la pèrdua de qualitat quedava més que compensada per un atac terrible a les negres. L’Africa ha hagut d’esforçar-se per aguantar l’embranzida de l’Esther, i finalment ha aconseguit forçar un canvi de peces que li ha acabat alleugerint una mica la pressió. No obstant, el peó passat de l’Esther seguia sent un perill. Finalment, però no ha pogut ser, i l’Esther ha acabat perdent. Llàstima, perquè havia fet una gran partida.
La primera ronda acabava amb 6,5 punts de 9 possibles.
La segona ronda ha començat a les 11h, aprox. Només jugaven les nostres sub-10 i els nostres sub-14.
La primera partida en acabar ha estat la de la Laia. S’enfrontava amb blanques a un nano del Gavà, un membre més de la família Escoriza. Avui m’ha fet gràcia veure com a delegada a la Laura Escoriza, de 19 anys, que no feia gaire temps havia vist jugant el Campionat d’Edats, ha ha ha ... El cas és que la Laia ha jugat força bé, sense gaires errades i ha obtingut un avantatge de dos peons. No sabem perquè, però la Laia ha acabat demanant taules al rival, i ha acabat amb mig puntet i segueix imbatuda. Molt bé , Laia.
Després ha tornat a ser l’Hugo el següent en acabar després de la Laia, com a la primera ronda. S’enfrontava amb negres contra un nano de l’Espluguenc. El seu pare i jo no hem vist la partida perquè mentre els nanos començaven, nosaltres hem estat disputant la nostra particular, absolutament sols,  a la zona del bar de l'associació, desafortunadament avui tancat, ha ha ha,... l'Hugo ens ha dit que la partida ha estat igualada. Han anat fent canvis de peces, i han acabat acordant taules. Bé, per l’Hugo, que avui també aconsegueix sortir imbatut.

Poc després, el David també aconseguia una còmoda victòria davant un rival de l’Olesa. La partida no ha estat tampoc gaire llarga. El David jugava amb les blanques, i ha començat amb l’obertura especial que havien acordat i havien estat estudiant amb el mestre Jordi Parayre. Pel que sembla, el rival del David no ha sabut respondre bé l'obertura, i el David ha aprofitat per aconseguir un còmode avantatge, fins que ha acabat rematant la partida. Bona victòria del David, que avui s’emporta dos puntets.

No ha trigat gaire més en acabar el Jensen, que també jugava amb blanques contra un rival del Torreblanca. Com en el cas del David, també han sortit amb la mateixa obertura especial que havien estat preparant amb en Jordi, i a l'igual que el David, en Jensen també ha sabut imposar el seu nivell amb una superioritat posicional, que ha anat materialitzant amb una entrada de torre a vuitena fila que ha estat decisiva. Gran victòria del Jensen, que acaba la jornada amb dos punts. Crec que aquest any els nostres sub-14 ens donaran moltes alegries.

I cal remarcar que la darrera partida en acabar ha estat la de l’Alba. Si, sí, la nostra petiteta de 9 anys ha estat la penúltima de totes les partides de la sala. Jugava amb negres contra un nano del Torreblanca. Malgrat tot, la seva partida ha estat com una muntanya russa, amb alts i baixos constants. A cada badada, no podíem dissimular riure i posar-nos les mans al damunt amb l’Elena (monitora del Torreblanca). En una d’aquestes l’Alba ha perdut la dama per dues peces, però en canvi ha anat aguantant força bé l’embranzida, i ha invertir el temps per trobar unes bones posicions defensives de resistència. Més endavant ha estat el rival el que ha comés dues errades greus, i en aquell moment l’Alba ha sabut jugar el final de manera molt precisa, primer amb un gran moviment d’alfil, després coronant, i després utilitzant la torre per arraconar el rei, rematant la partida amb un bonic escac i mat. Bona victòria i se’n va imbatuda, amb 1 punt i mig. Enhorabona, Alba, per la victòria i sobretot per haver sabut utilitzar el temps i haver resistit.
I això ha estat tot per avui. A la segona ronda els nostres nanos han aconseguit 4 punts de 5 possibles, i acaben la jornada amb 10,5 punts de 14. Una participació espectacular, que esperem que pugui reproduir-se en les següents jornades.
Amunt l'escola de Cornellà!
Us deixo algunes fotos més, 

Albert Puig

Abans de l'inici de la 1a ronda. Moments de distensió
El nostre president, en Nicolás, amb altres pares
En Quique i el Francisco, "bodyguards" del Presi, ha ha ha...
 
 

Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera