dimarts, 14 de gener del 2020

Copa Catalana per equips - fases prèvies


CRÒNICA COPA CATALANA, 12/01/2020

Tot just acabant de deixar enrere les festes nadalenques i paladejant encara als llavis el bon regust de boca que ens va deixar el nostre darrer Torneig nadalenc, l’any 2020 començava amb un plat fort: la Copa Catalana per equips.
El nostre gurú, en Francisco

Aquest any han estat 23 els jugadors del Cornellà que han decidit participar, de manera que el nostre club ha establert un nou record, presentant fins a 4 equips. 
La gairebé totalitat de la representació de la tarda
I si parlem de records, aquest any l’edició de la fase prèvia de Barcelona ha reunit fins a 161 equips. Tenint en compte que hi havia 9 rondes en les que cada equip presentava 4 jugadors, això implica un total de 2.880 partides disputades. I pel que surt a chess results, han participat un total de 888 jugadors. Tota una meravella als ulls de qualsevol aficionat als escacs. Val a dir que en total hi han hagut 65 equips, i que el Club d'Escacs de Cornellà ha estat un dels que més jugadors ha presentat: 



Club Nº jugadors
1 PEONA I PEO 43
2 ATENEU COLON 42
3 FOMENT 34
4 AGUSTI 27
5 SANT MARTI 27
6 BARCELONA 26
7 TRES PEONS 26
8 CORNELLA 23
9 LLINARS 22
10 PEON NEGRO 22

Museu del Disseny
El local era el mateix de l’any anterior, el Museu del disseny, situat a la sempre inacabada Plaça de les Glòries de Barcelona. Des que era petit, els responsables de política municipal de Barcelona han dut a terme un munt de projectes de reforma de l’espai i mai han acabat de trobar amb la solució adequada per aquest nus viari. A qualsevol hora que hi vulguis passar amb el cotxe, et trobes amb una caravana inacabable, respirant fum i escoltant soroll. El cronista que escriu ha anat a la sessió de tarda, i en transport públic, que és la millor opció. I encara que sembli mentida, el local de joc restava totalment aliè a tot aquell caos viari: un local espectacular i ample, amb unes condicions de temperatura i llum perfectes, i amb el silenci necessari per practicar el que més ens agrada als amants de les 64 caselles. I la primera visió general de la sala feia molt de goig. Potser l’únic punt crític, per citar-ne algun, seria la mancança de capacitat dels lavabos, donat el volum de gent que al llarg de la jornada necessitem algun moment fer allò que ningú més pot fer per nosaltres.
Anem al gra. A Cornellà hem presentat els següents equips:

-Cornellà A, de categoria preferent:
1. David Miguel Centeno
2. Oscar Corbacho
3. Xavi Hernández
4. Salva Pascual (matí)
5. Francisco Solera (tarda)

Equip A de matí
Equip A de tarda


-Cornella C, de categoria Primera Catalana
1. Sergio Santamaria
2. Xavi Boloix
3. Emili Albero (matí)
4. Quique Zevallos (matí)
5. Rafa Terron (tarda)
6. Francisco Duro (tarda)


Equip C de matí

Equip C de tarda

-Cornellà D, de categoria Primera Catalana
1. Antonio Moyano (matí)
2. Jordi Bise
3. Joan García Guardiola
4. Emilio Pérez (matí)
5. Albert Puig (tarda)
6. Ferran Puig (tarda)


Equip D de matí



Equip D tarda: 7a ronda contra EDAMI

-Cornella E, de categoria Segona Catalana
1. Joaquim Peris
2. Emilio Dominguez
3. Jensen Broadbent
4. Esther Fresneda
5. Sergio Solera (matí)
6. David Terron (tarda)

Equip E de matí
Resta d'equip E de matí
Equip E de tarda
RESULTATS:

 

L'equip A
La primera ronda començava amb un rival molt assequible pel nostre primer equip, però molt fort pels nostres següents equips. Només ha guanyat l'equip A, amb un ple de 4 a 0. El C i el De han perdut per 3 a 1, mentre l'equip D ha rebut un contudent resultat. Destacable especialment la victòria del Xavi Boloix contra un GM del Sabadell.


L'equip E
A la segona ronda, passava just el contrari de l’anterior: el nostre primer equip li tocava enfrontar-se contra un equipàs de Divisió d’Honor, mentre els altres rivals semblaven més assequibles. A l’hora de la veritat, als escacs no hi ha cap rival fluix. El C ha cedit un punt davant del Comtal C de 3ª catalana, mentre el D encaixava una dura derrota contra el Sant Cugat C. L’equip dels nostres nanos s’enfrontava també contra un equip de nens del Peona i Peó, i també han perdut.


El nostre C
A la tercera ronda el nostre primer equip s’enfrontava a l’equip B dels nostres amics de Sant Feliu, i s’ha endut una important victòria. Ronda també molt positiva pels nostres equips de primera; l’equip C derrotava a un equip de nenes del Llinars, mentre el D es treia l’espina aconseguint un ple davant el Castellar C. Desafortunadament, els nostres nanos no han pogut completar el ple de la jornada, i han caigut davant un rival força complicat com el Chessy Sabadell.


Equip A
Arribava la quarta ronda amb els nostres equips A i C plens d’il·lusió, i els dos han caigut contra rivals de 2ª nacional. L'A ha perdut contra l'Aragonés, mentre el C no ha tingut cap punt davant el Congrés A. El nostre equip D ha aconseguit una important victòria per la mínima contra un rival directe, mentre els nostres nanos de l’equip E perdien contra el segon l’equip del Pallejà, de preferent.


L'equip D
Darrera ronda matutina, i l’equip A aconseguia una ajustada victòria contra un rival que ha resultat ser més complicat del que s’esperava. Per la seva part, el nostre C ha aconseguit una bona victòria contra un equip de nanos de la Lira, mentre els nostres nanos de l’equip E aconseguien també una bona i esperançadora victòria davant l’equip C del Gran Penya.


Acabava la ronda matutina amb Cornellà A 11/20, el Cornellà C amb 10½ /20, el Cornellà D amb 8/20 i el Cornellà E amb 7/20. 

Declaració d'intencions
Arribava l’hora dels recanvis i reforços, ha ha ha ... A l’estació del tren quedàvem el Francisco Duro, els Terron i el Ferran i jo. També a la tarda s’incorporava el Francisco Solera, que anava directament cap allà. Vam arribar molt bé, i ens vam retrobar amb els companys del matí.
Vam estar comentant els resultats, i les possibilitats de classificació; quedaven 16 punts en joc, i el Rafa comentava que la classificació era possible amb 18 o 19 punts, depenent de la categoria, de manera que encara estàvem amb possibilitats, tenint en compte que difícilment ens tocarien ja rivals de primer nivell. 



El David davant el Cesar
Sisena ronda, i el nostre equip A jugava contra els nostres amics de Sant Joan Despí, que presentaven al nostre company Cesar com a primer tauler. I atenció: el Francisco Solera jugava la seva primera partida en molts mesos, davant d’un amic assidu del club com el Pau Granada, que juga molt millor del que semblaria indicar el seu nivel d’elo. Però el Francisco va demostrar que no segueix rovellat i es va imposar. 

Per la seva part, el nostre equip C perdia per la mínima contra un equip de nanos del Catalonia-Joviat; precisament feia uns mesos que vam tenir el plaer de veure al nostre club durant diverses setmanes un d’aquests nanos, en Dan Clotet, jugant el Campionat Territorial del Baix Llobregat, i va ser emocionant tornar a retrobar-nos amb els pares, que eren unes persones excel·lents. En Dan és un sub-12 que va camí de ser un grandíssim jugador i en aquesta ronda ha guanyat al Xavi Boloix.
Pel que fa al Cornellà D, ens enfrontàvem contra uns amics de l’Argentona B, amb els quals hem coincidit en tornejos i campionats d’edats. Ens hem imposat de manera clara per 4 a 0, però si haig de ser sincer, no mereixia guanyar la meva partida. La meva rival, la Judit Gomez, amiga de la nostra Esther, em tenia la partida guanyada i no ha sabut rematar, i amb un cop tàctic he recuperat un cert avantatge, i després la Judit ha comés una errada. El millor de jugar contra amics és que pots comentar la partida. La Judit ha jugat molt bé, però s’ha equivocat de pla. Llàstima per ella, però fortuna per nosaltres. El Ferran ha guanyat de manera molt convincent al Sergi Gómez. El Jordi tenia una partida amb un avantatge posicional clar, però s’ha acabat imposant per una errada del rival, el Javier Gomez. La darrera partida en acabar ha estat la del Joan Garcia Guardiola, que ha jugat molt bé; el seu rival era en Marc Garré que l’any passat jugava amb el Masnou, i que és un nano sub-16 amb molt de talent. En Joan ha acabat imposant la seva experiència.
Finalment, quedaven els nostres nanos de l’equip E, que en aquesta ronda s’han imposat de manera clara contra els nostres amics del Cervelló B. L’arribada del David els portava sort, ha ha ha... Ja els convenia a tots, fins i tot al “nano gran” Joaquim Peris, que no havia aconseguit encara cap victòria.


Setena ronda. El nostre primer equip aconseguia una nova victòria, però més justeta del que volien. Els rivals eren el primer equip del Peon Negro, un club relativament nou que mica en mica va escalant posicions. De totes maneres, el nostre equip A aconsegueix seguir sumant i mantenint totes les opcions.

Equip C
Els equips C i D teníem els mateixos punts, 12, i hi havia possibilitats de jugar els uns contra els altres, però finalment hem acabat jugant els uns al costat dels altres. Llàstima que la foto que disposem no se'ns recull del tot bé, encara que al Ferran se'l veu bé, vestit de groc. L’equip C s’enfrontava contra un rival directe, un altre equip majoritàriament de canalla del Peona i Peó, que els ha derrotat de manera clara.
Per part nostra, l’equip D jugàvem contra l’EDAMI, que en aquesta ronda no ha alineat al seu nº 1, el GM Miguel Illescas. No he tingut gaire temps per veure les partides dels companys, perquè la meva ha estat molt disputada. El Jordi ha perdut en el 1r tauler. Respecte la partida del Joan, només he aixecat un moment el cap, i he vist que el rival el tenia molt apretat, i ha acabat perdent. En canvi la partida del Ferran ha estat espectacular. El Ferran ha fet una combinació molt bona, guanyant la qualitat, però el nano contra el que s’enfrontava ha seguit apretant, i el Ferran s’ha vist obligat a tornar la qualitat per mantenir la iniciativa, i s’ha imposat perquè ha jugat molt millor el final. Pel que fa a la meva partida, ha estat duríssima. Tot just sortint d el’obertura he comés una imprecisió, i el rival ha començat a apretar-me, i m’he vist fent el que millor se’m dona: “resistir com un cabró”. Realment el rival ha tingut més d’una oportunitat per rematar-me, però el que passa quan no aprofites les ocasions, és que m’ha permés respirar, i en aquell moment he sabut reaccionar mantenint la iniciativa mitjançant atacs constants amb un cavall que ha resultat ser la meva peça decisiva. Amb un avançament deseperat de peons he aconseguit avantatge material, i amb el canvi de peces la partida ha quedat definitivament favorable, tot i que el rival ha seguit buscant les pessigolles. Eliminatòria empatada. Quan ha acabat la partida, e vist que el Miguel Illescas comentava amb el meu rival la partida, i li he demanat si podia escoltar, podent així gaudir de l’anàlisi crític d’un GM de primer nivell, que m’ha anat indicant totes les meves errades. Per mi ha estat un privilegi, que valoro més que els punts que pugui aconseguir, com privilegiat em sento pel fet que m’hagi estès la mà felicitant-me per haver-li donat la volta a la partida.
Pel que fa als nanos, s’han enfrontat a l’equip B del Gran Penya, de 1ª provincial, i en aquesta ocasió no s’han pogut imposar. L’Equip ha perdut per la mínima, però ha sumat un punt i mig, que podria ser important de cara a la classificació final de la categoria. 


Penúltima ronda. I ha estat la jornada negra, amb la derrota de tots els equips.
Equip A
Al nostre equip A li ha tocat en el sorteig enfrontar-se contra un rival fortíssim de Divisió d’Honor, el segon equip del Tres Peons. Les partides han estat disputades, però el correctiu rebut ha estat inapel·lable: derrota per 4 a 0 que deixa força tocades les opcions de classificació de l’equip entre els primers de la categoria de Preferent.


Equip D
Pel que fa al D, arribàvem a 14 punts i ens enfrontàvem al primer equip de l’Argentona, en el qual hi són els germans De Lomas, coneguts de tornejos i del campionat de Catalunya. I no hem tingut sort. La ronda no començava malament, amb una partida estel·lar del Ferran, que aconseguia la seva tercera victòria consecutiva. En canvi, tant el Joan com jo no hem sortit bé de l’obertura i hem quedat amb desavantatge, i hem acabat caient. Tot quedava pendent de la partida del Jordi contra l’Alba, molt disputada. S’ha arribat a un final en el que els dos tenies dos peons, però l’Alba tenia una torre i el Jordi un cavall. La diferència era que el Jordi tenia els peons i el rei molt avançats, i al final l’Alba s’ha vist obligada a cedir la qualitat per lluitar per les taules, com ha acabat la partida. 1ª derrota de la tarda, i contra un rival directe, tot i que sumant 1,5 punts. Encara podíem mantenir esperances, però depeníem d’un miracle.
Equip C
L’equip C també necessitava guanyar al Torrenegra, un rival de 2ª divisió nacional, però no ha estat possible. L’equip ha acabat perdent per 3 a 1 i quedava sense cap opció. Només el Francisco Duro aconseguia guanyar la seva partida.
I finalment i completant la jornada negra, l’equip dels nanos s’enfrontava contra el Mollet B, un rival de preferent que inexplicablement es trobava en unes posicions superbaixes. L’equip ha perdut per 3 a 1, i es quedava amb 13,5 punts. Mantenia certes opcions, encara que molt remotes.


Darrera ronda.
Equip A
El Cornellà A s’enfrontava als nostres amics del Molí Nou, rivals directes també en la categoria de preferent. El David s’enfrontava a l’Esteve Garnica, l’Oscar s’enfrontava a l’Albert Ferrandiz, desconec el rival del Xavi en el 3r lloc i al darrer tauler el Francisco s’enfrontava a l’Ignasi Archs, que els darrers anys ha estat jugant amb el Peon Doblado. Al final repartiment de punts.


Equip D
El Cornellà D esgotava les seves darreres oportunitats davant el Torrenegra, de 2ª divisió nacional, que tot just en la ronda anterior havia derrotat al C. El matx ha començat molt bé, perquè segurament he jugat la meva partida més brillant amb molt de temps. He decidit anar a totes avançat el peó central de la columna e fins a la 6ª fila i he situat allà una torre reforçada per la meva dama. El rival s’ha vist totalment tancat sense possibilitat de que les seves peces juguessin, i quan ha tractat de treure-les, m’he tret de la màniga un cop tàctic que m’ha permès capturar dues peces per una torre. El rival ha aconseguit esvair-se dels meus atacs, però novament he fet una combinació tàctica que guanyava una peça neta, i el rival ha decidit abandonar, portant tant sols 6 o 7 minuts jugats. Poc després, el Joan perdia la seva partida i el matx quedava empatat.
Avui el Ferran estelar: 4 de 4
No obstant, un Ferran increïble aconseguia arrodonir una tarda perfecta amb la seva 4a victòria seguida, amb un joc realment espectacular. Tot quedava pendent de la partida del Jordi, que estava francament malament, amb diversos peons de desavantatge. El Jordi ha jugat les seves opcions, però el rival ha sabut jugar molt bé, i s’ha acabat imposant. Eliminatoria empatada, i acabàvem amb 17 punts i mig.




Equip C
El Cornellà C s’enfrontava a la darrera jornada contra un equip de nanos del Sant Adrià E, de 3ª catalana, que arribaven amb opcions de classificar-se. El Sergio ha guanyat amb molta autoritat i molt aviat. Les altres partides no han estat tan fàcils, però també s’han sabut imposat. El Rafa s’ho ha treballat però ha derrotat amb solvència al seu rival. El Francisco Duro s’ha trobat jugant amb avantatge, però el seu rival ha intentat buscar les pessigolles fins a darrera hora, amenaçant amb un escac i mat que el Francisco ha sabut veure. Finalment, ha imposat la seva superioritat, coronant una dama que ha hagut d’arrencar-li de la mà del rival, que la tenia agafada. I el darrer ha estat en Xavi Boloix, que en un final amb poc temps ha vist com el rival cometia una jugada il·legal, i han hagut d’esperar molta estona perquè no hi havia ni un puto àrbitre que estigués pendent de les darreres taules. Finalment el Xavi s’ha imposat, i acaben amb un 4 a 0 sense cap efecte.

En David (equip E)
En Jensen (equip E)
I finalment l’enfrontament del nanos del Cornellà E contra els nanos del Tres Peons H. La primera en acabar ha estat l’Esther, que ha estat l'única que ha guanyat la seva partida. L’Emilio no ha pogut arrodonir la seva actuació del dia amb una victòria, però se'n va amb 5 bons punts aconseguits. No està mal per ser un escalfament de cara a l’hora de la veritat, que arribarà la setmana següent amb la lliga. El David tampoc ha pogut guanyar. Quan he vist la seva partida, estava ja totalment perdut, amb un rei sol contra dama, cavall i peó. Tampoc ha pogut completar amb una victòria el Jensen, tot i que tenia la partida força de cara. De totes maneres, pels nanos ha estat un bon escalfament de cara al Campionat d'edats i la lliga, que comencen la setmana següent.

Les classificacions finals dels nostres equips han estat:
Núm.
Núm. Inicial
Cat.
Equip
Punts
61
59
Pr
CORNELLA A
19
90
88
1C
CORNELLA D
17½
91
87
1C
CORNELLA C
17½
137
121
2C
CORNELLA E
14½

I a les seves respectives categories:
Lloc
Categoria Preferent
Punts
1
SANT MARTI B
22½
2
PALLEJA A1
21½
3
BARCELONA C
21
4
CANET
20½

(.../..)

11
CORNELLA A
19

Lloc
Categoria 1a Provincial
Punts
1
BARAD A
21
2
MONTORNES A1
21
3
RIPOLLET A
20
4
CASTELLDEFELS B
20

(.../..)

21
CORNELLA D
17½
22
CORNELLA C
17½

Lloc
Categoria 2a Provincial
Punts
1
CERVELLO A
19.5
2
EDAMI
19
3
TRES PEONS F
18
4
PEONA I PEO E
17.5

(.../..)

15
CORNELLA E
14½

I pel que fa als jugadors de manera individual en els seus equips, aquesta ha estat la seva participació:


NOM JUGADOR Equip Partides jugades Punts % Punts
1 Ferran Puig D 4 4 100,00%
2 David Miguel Centeno A 9 7 77,78%
3 Albert Puig D 4 3 75,00%
4 Emilio Dominguez E 7 5 71,43%
5 Francisco Duro C 4 2,5 62,50%
6 Emili Albero C 5 3 60,00%
7 Emilio Pérez D 5 3 60,00%
8 Quique Zevallos C 5 3 60,00%
9 Salva Pascual A 5 3 60,00%
10 Xavi Boloix C 9 5 55,56%
11 Xavi Hernandez A 9 5 55,56%
12 Rafa Terron C 4 2 50,00%
13 Joaquim Peris E 7 3 42,86%
14 Antonio Moyano D 5 2 40,00%
15 Jensen Broadbent E 8 3 37,50%
16 David Terron E 4 1,5 37,50%
17 Francisco Solera A 4 1,5 37,50%
18 Joan Garcia Guardiola D 9 3 33,33%
19 Esther Fresneda E 6 2 33,33%
20 Jordi Bise D 9 2,5 27,78%
21 Oscar Corbacho A 9 2,5 27,78%
22 Sergio Santamaria C 9 2 22,22%
23 Sergio Solera E 4 0 0,00%
TOTAL 144 68,5 47,57%

Bé, doncs això ha estat tot. Hem començat l’any passant-nos-ho bé rodejat de companys i amics fent una de les coses que més ens agraden en un entorn meravellós i coincidint amb amics d’altres clubs que no tens la sort de veure tan sovint com voldries.
La setmana que ve ja comença el ball, amb les fases prèvies del Campionat d’Edats i la Lliga Catalana.

Salut i escacs

Albert Puig

PD: us deixo algunes fotos més

L'equip C
L'equip C


Quique i Emili (equip C)
Més equip C

Equip C
Escampant la boira al final
Els nostres joves més grans
L'equip D
Sergio Solera: ho porta als gens
Equip E



Equip D
Equip A

Esther: la nostra gran promesa
Knocking on heaven's door
  
Comentant anècdotes...
... i més anècdotes
Equip C











Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera