dissabte, 9 de maig de 2020

XIII Torneig d'escacs base ACE del Baix LlobregatCrònica del Torneig ACE del Baix Llobregat 2020, 09/05/2020Any 2020, i arribàvem a la XIII edició del Torneig per a nens i nenes que organitza l’Associació de Clubs d’Escacs del Baix Llobregat. Jo no acostumo a ser supersticiós, però té nassos que la 13a edició hagi hagut de compartir el protagonisme amb una pandèmia que ens ha obligat a tots a estar a casa des del mes de març. Les normes de confinament derivades de la Covid-19 ens ha impedit reunir-nos físicament a Cornellà a nens, pares, àrbitres i monitors, ..., però no ha aconseguit matar el torneig, ha ha ha,...
Gràcies a les plataformes disponibles a la xarxa, els clubs hem pogut anar satisfent les ganes d’escacs dels nens i nenes de les escoles d’escacs dels nostres clubs, i mantenint relativament el foment de les 64 caselles entre la canalla.
I hem utilitzat una d’aquestes plataformes, lichess.org, per organitzar de manera telemàtica el torneig que els nostres clubs organitzen físicament cada any amb l’arribada del bon temps del mes de maig.
Amb el hàndicap de que molts dels nanos no tenen facilitat per accedir a les eines online, podem donar-nos per prou satisfet amb el nombre de participants. 55 nens i nenes joves s’havien inscrit, tot i que al final només han jugat 52. 52 nens que han pogut fer allò que més els agrada: enfrontar-se amb els amics i rivals de la seva edat de tota la comarca. Llàstima que els pares i monitors ens hem hagut de conformar a veure les partides a través d’un dispositiu electrònic, sense poder retrobar-nos  amb altres pares i amics d’altres clubs.
Hem tingut una bona representació de clubs: 10 del Cornellà, 9 del Sant Boi i del Torreblanca, 4 del Sant Joan Despí, 3 del Pallejà, 2 del Sant Feliu, de l’Olesa, del Peón Doblado, del Passió d’Esparreguera, del Prat i de l’Escola d’Escacs Estel, i 1 participant del Martorell, de l’Escola Pare Poveda i del Catalonia-Joviat. Una participació prou nutrida, tot i trobar a faltar d’altres clubs de la comarca. Esmentar també que en relació al sexe, han estat 41 nois i 11 noies.
Per a consultar el torneig online, hi podeu accedir en el link següent: https://lichess.org/tournament/VIRoRs58
Vam escollir la plataforma lichess.org perquè, a més de ser la que darrerament ha esdevingut més popular, també era la que pensàvem que seria més atractiva pels petits per una raó: utilitza un sistema de joc en el qual els nens de seguida són emparellats, i no s’han d’esperar a que acabin tota la ronda. D’aquesta manera aconseguíem tenir els nens durant dues hores i mitja al davant de diferents taulers.
El sistema de puntuació de la plataforma premia les ratxes de victòries seguides per sobre del percentatge de victòries i derrotes com es valora amb un torneig de tipus suís tradicional. Aquest sistema de puntuació pot ser discutible, però també vam pensar que amb dues hores i mitja se suposaria que a dalt de tot hi estarien els millors jugadors. I de fet, podríem dir que així ha estat. Al final de la crònica trobareu les estadístiques del torneig segons la valoració de lichess, i una estadística feta individualment que comptava les victòries i derrotes, i així cadascú es pot sentir més identificat amb la classificació que més li agradi.
També veureu una evolució de la classificació dels líders generals del torneig cada 10 minuts, que ha anat preparant el Francisco com a àrbitre. El torneig ha començat a les 10h del matí, i ràpidament s’ha posat al davant l’Alex Poyan, del Pallejà que s’ha anat mantenint durant mitja hora més o menys al davant. Hi ha hagut un moment en que ha deixat de jugar, no sabem si per un problema tècnic o per altres motius, però l’ha substituït l’Hugo Uber del Catalònia, fins que s’hi ha posat per davant en Daniel Orellana, del Pallejà, que l’ha anat mantenint fins el final, en que en Quim Martin del Montcada l’ha acabat superant en l’enfrontament directe. De totes maneres, només cal donar una ullada a l’evolució de la classificació per comprovar lo disputada que ha estat la competició.
Al final el campió del torneig ha estat en Quim Martin, del Montcada, que ha estat el millor, tant segon la classificació lichess (60 punts) com en el nombre de victòries (17,5 punts de 19 jugats). El segon classificat ha estat en Daniel Orellana del Pallejà amb 57 punts i el tercer classificat ha estat en Jensen Broadbent, del Cornellà amb 55 punts. A 2 punts ha quedat en 4a posició l’Hugo Uber (53 punts) i ja a més distància amb 35 punt en Javier Montero del Pallejà.
Deixant de banda els tres primers classificats de la general, els premis per als millors jugadors per categories han estat:
-En categoria sub-18, la millor ha estat l’Africa González, del Sant Boi, amb 30 punts, el 2n lloc ha estat pel Ferran Puig, del Cornellà, amb 29 punts, i el 3r lloc ha estat per l’Oriol Puig, del Cornellà amb 26 punts.
-En categoria sub-16, el millor ha en Joel Navarro, del Sant Feliu, amb 30 punts, el 2n lloc ha estat per l’Angela González, del Sant Boi, amb 22 punts (i un gran torneig), i el 3r lloc ha estat per l’Hugo Clemente amb 22 punts.
-En categoria sub-14, el millor ha estat en Javier Montero, del Pallejà, amb 35 punts, el 2n lloc ha estat pel David Terron, del Cornellà, amb 34 punts (i sisè del torneig), i el 3r lloc ha estat per l’Hugo Duro, del Cornellà amb 26 punts.
-En categoria sub-12, el millor ha estat l’Eric Expósito, del Sant Feliu, amb 28 punts, el 2n lloc ha estat pel Carles Solé, del Torreblanca, amb 25 punts, i el 3r lloc ha estat pel Victor Columna, del Sant Boi, amb 24 punts.
-En categoria sub-10, el millor ha estat l’Hugo Uber, del Catalònia-Joviat, amb 53 punts (i un torneig extraordinari; llàstima que al final se li ha escapat el podi), el 2n lloc ha estat pel Magí Belvís Puig, del Sant Joan Despí, amb 28 punts (i un gran torneig), i el 3r lloc ha estat pel Nil Garcia, de l’Olesa, amb 25 punts.
-En categoria sub-8, el millor ha estat en Biel París, del Torreblanca, amb 21 punts i un molt bon torneig, el 2n lloc ha estat pel Xavier Rosique, del Torreblanca, amb 21 punts també i un bon tornegi, i el 3r lloc ha estat per l’Eric Alexander, de l’Escola d’Escacs Estel, amb 13 punts.
Finalment destacar als dos jugadors que han disputats més partides: la Marina Pérez del Passió d’Esparreguera, amb 31 partides, i en Xavier Rosique del Torreblanca amb 30 partides.

Dues observacions finals a títol d’epíleg: una, pels comentaris entre els nens en el xat. Normalment ens encanta que els nens parlin entre ells a través del xat; ens encanta que els nens s’escriguin entre ells comentaris abans d’una partida (Sort!) o al final de la partida (Enhorabona!), però l’experiència ens ha de fer reflexionar. Igual que enmig d’una partida d’escacs s’ha d’estar en silenci, també s’hauria d’aconsellar als nanos que no s’escriguin coses enmig d’una partida. Estic convençut que s’ha perdut alguna partida per perdre la concentració escrivint. I sobre els to dels comentaris també, perquè la nostra és una disciplina de respecte a l’adversari i també els hem de saber inculcar aquest valor als nostres nanos. És anecdòtic i ho corregirem, però val a dir que la majoria dels nens i nenes s’han comportat amb total correcció.
I la segona observació ens genera una mica de tristesa. El mòdul de l’aplicació ha detectat que un jugador s’ha ajudat de programes informàtics. Evidentment, ni l’àrbitre ni ningú pot comprovar si algú des de casa ha fet servir ajuda externa, ja sigui d’un mòdul informàtic o d’un adult, però la plataforma lichess utilitza una sèrie d’algoritmes per detectar-ho i en principi hem de confiar que ha estat així; potser no en totes les partides, però ha estat detectat. Més enllà de que aquest fet pugui haver alterat o no la competició, el més preocupant és que algú en aquesta edat tingui “presumptament” el fet de fer trampes entre els seus valors. Valors que evidentment no els hauria aprés dels seus monitors d’escacs, perquè els coneixem de fa molt de temps i són gent molt sana i fan una feina extraordinària en el seu club. Precisament ha de correspondre als monitors d’aquest noi analitzar si això ha estat així o no i treballar amb ell per corregir-ho. Al cap i a la fi, tots hem comès errades a la nostra vida, i de les seves conseqüències n’hem aprés.  
Deixant de banda aquestes observacions, a títol de conclusió, ens podem felicitar d’haver aconseguit que els nens i nenes, tot i estar confinats,  hagin pogut passar un bon moment jugant a escacs.
Els nostres nens i nenes són el futur dels escacs, i veient com han jugat i com s’ho han passat, no hi  haurà  coronavirus ni maleïdes plagues que els pugui batre. Tenim el futur assegurat.

#Emquedoacasa ben divertit jugant a #escacs al #BaixLlobregat

Us deixo les estadístiques i els quadres d'honor del torneig:


Clasificación cada 10 minutos

Clasificación Final General, Categorías y más partidas jugadas

 Clasificación General Final Lichess

Clasificación Final por porcentaje y puntos (Estilo Convencional)

Elos Liches inici y final y Català Ràpid i Estandard

Clasificación Más partidas jugadas

Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera