dimecres, 26 de gener del 2022

Campionat Catalunya d'edats, fases prèvies, 1a jornada

1ª JORNADA FASES PRÈVIES CAMPIONAT D’EDATS 2022, 22/01/2022

 

Muntatge: Sandra

Ha tornat la competició més important que juguen els nostres petits a la comarca del Baix Llobregat: les fase prèvies del Campionat de Catalunya individual per edats.

La situació pandèmica ens va privar de la competició l’any 2021. Enguany no podem dir que la situació hagi millorat gaire, però els clubs de l’ACE hem treballat de valent per fer possible tirar endavant un any més la competició, i el resultat el tenim amb gairebé 100 inscrits.

La primera jornada es feia a Esparreguera, a les instal·lacions del Teatre la La Passió, un lloc francament preciós, i l’organitzaven els nostres amics del club d’escacs de La Passió, que s’estrenaven com a organitzadors de prèvies. I la pandèmia els ha castigat afectant a l’equip organitzador, que es va veure mermat amb baixes substancials. Malgrat tot, en Gabino s’ha multiplicat i ha fet possible que tot estigués preparat per començar, habilitant tres sales de joc per complir de la millor forma possible amb els requeriments de distància exigits per les autoritats. En la sala de la 1a planta han estat els més grans (de sub16 a sub20), a la sala d’accés al teatre petit estaven els més petits (sub08 i sub10) i en el teatre s’havia habilitat la taula arbitral i les taules dels sub12 i sub14, el grup més nombrós.

Teatre (sub12-14)

sala sub08-sub10

El Club d’Escacs de Cornellà ha estat el que ha inscrit més jugadors en el torneig, fins a un total de 18, amb representants a totes les categories des de sub08 fins a sub18/sub20. I com gairebé tots els club, ens hem vist afectats per la Covid19 en la primera jornada amb 3 confinaments. Tot i així, ens ha fet moltíssima il·lusió veure fins a 15 jugadors, tots fent pinya, amb 7 nois i 8 noies. Fins a 7 jugadors s’estrenaven en aquesta competició. Pel Club és un orgull veure que creix la canalla, i que creix també el seu nivell.

L’equip arbitral ja ens havien avisat que es disputarien 7 rondes en tots els grup, llevat de la màxima categoria, la de sub18/20, que jugaria 6 rondes, i que per tant el primer dia només disputava una ronda. Com de costum, els delegats ens hem posat a disposició dels àrbitres per ajudar-los en tot el possible i facilitar-los la feina. Hem superat el handicap de no disposar d’impressora, i entre tots i gràcies a chess-results hem assegut cada jugador a la seva taula. També cal donar les gràcies a la Laura Escoriza, de Gavà, un encant de persona que està fent el curs d’àrbitre, i que ha ajudat a controlar la sala dels grans.

El matí era força fred a Esparreguera, amb dos graus negatius, i el fet que les restriccions limitessin l’accés a les instal·lacions a jugadors i delegats no han fet que fos la més confortable de les situacions per als pares i resta de visitants mentre esperaven que els seus petits acabessin les seves partides. Com de costum, la millor opció triada pels pares, i pel Jordi Parayre que ha vingut a donar suport als nois, ha estat la dels bars i restaurants de la zona. Malgrat el fred, degut a la impossibilitat de trobar un espai interior adequat per fer-la, hem sortit a l'aparcament exterior a fer la foto de l'expedició, amb els 15 jugadors. No direu que no fa patxoca...

Bé, anem al gra i comentem els resultats, i comencem per la categoria més petita, la dels sub08. Allà teníem dues noies, que s’estrenaven per primer cop en un torneig, la Claudia i l’Èlia. I la primera sorpresa: l’Elia, que amb 5 anys és la jugadora més petita del torneig, i que tenia una il·lusió enorme per jugar i per estrenar-se escrivint en una planella amb el seu preciós bolígraf emplomat, no ha jugat la primera ronda. Les baixes han fet que el nº de jugadors fos imparell, i l’Elia ha guanyat el seu primer punt per bye. La Claudia sí ha debutant, i ho ha fet davant el Francisco Ramon del Molí Nou, i després amb Miriam de Martorell. No ha aconseguit puntuar, però tant se val. A ella només li havíem demanat que s’ho passés bé, i que jugués tranquil·lament pitjant el rellotge i anotant la jugada després de cada partida, i ho ha fet molt bé. Jo reconec que tinc debilitat veient les partides dels petits, de com s’ajuden entre ells a fer les coses amb la màxima innocència, avisant-se els uns als altres del rellotge o de com s’escriu, i amb uns diàlegs divertidíssims. I a més tenen com a àrbitre una encantadora persona com la Sonia, que té una paciència infinita, i que amb el seu to de veu dolç fa sentir segurs als jugadors explicant-los les vegades que calgui el que han de fer.


A la mateixa sala jugaven els sub10, i degut a la baixa del José Murillo, avui el Club d'Escacs Cornellà només tenia una jugadora com a representant. La Jeily Ojeda ja havia jugat aquesta competició dos anys enrere com a sub8, i també ha disputat algun altre torneig de nanos en aquest darrer any. A la primera ronda li ha tocat enfrontar-se amb blanques amb en Lluc del Pallejà, al que ha guanyat força ràpid; a la 2a ronda s’ha enfrontat amb negres al Victor de Martorell al qual també ha guanyat força ràpid, gràcies a una molt bona combinació de torre i dama que ha deixat el rei del seu rival totalment exposat. Molt bon nivell de joc, acaba la jornada amb 2 punts, situant-se en el grup capdavanter. I el més important: havent-se divertit molt jugant a escacs. 



A la sala gran del teatre, i degut a la baixa de l’Izan Oso, teníem cinc dels sis jugadors del club de la categoria sub12. Començarem per la Marta Terron. La Marta tenia moltes ganes de jugar aquest torneig, perquè portava molt de temps sense disputar-ne cap, i a més fer-ho al costat de les seves amigues. En 1a ronda s’ha enfrontat amb negres al Thiago de Sant Boi, i en una badada s’ha deixat una torra i poc després ha perdut. A la 2a ronda ha aguantat una mica més contra la Isona del Torreblanca, però s’ha tornat a despistar i ha perdut material; tot i estar perduda ha tractat d’aguantar fins al final intentant forçar una situació d’ofegat, però la rival ha jugat molt bé, i la Marta ha acabat perdent. Avui surt sense cap punt, però sabem que pot jugar molt millor. Segur que la setmana vinent li anirà millor.

Seguim amb les bessones, l’Alba i la Laia que avui només han jugat una partida, i les dues han guanyat. L’Alba ha estat la primera en guanyar. S’ha enfrontat contra el Mario del Pallejà, i ha demostrar la seva progressió jugant de manera molt sòlida, aprofitant les errades del rival per imposar-se bé. La Laia per la seva part ha tingut una partida una mica més disputada, i de fet ha estat una de les últimes en acabar la ronda. S’enfrontava al Julen de Martorell; ha jugat amb paciència, i ha aconseguit avantatge en una bona combinació, i poc a poc han anat augmentant-la. A títol anecdòtic, ha acabat coronant un peó i ha posat una torre perquè no tenia una dama al costat, ha ha ha ... Bé, l’avantatge era molt clar, però l’àrbitre, el Josep Maria, li ha explicat el que havia de fer. De tot se n’aprèn. Les dues han acabat la jornada com la seva germaneta petita, l’Elia, amb un punt. Així, que com un ple familiar no sempre és possible, els he dit a les nenes que demanin als pares una xocolatada per celebrar-ho, ha ha ha. ...

L'Alba

La Laia

L'Alba, l'Êlia i la Laia amb els pares


Seguirem amb la Daniela Galvez. La Daniela no fa gaire que juga i s’estrenava en el seu primer torneig oficial, jugant amb un rellotge i apuntant la partida. La primera partida s’ha enfrontat amb blanques a l’Alex del Molí Nou; ha jugat molt tranquil·la, i ha aconseguit debutar amb una victòria, que  no és gens fàcil en aquest torneig. En la 2a ronda s’ha enfrontat amb negres al Bruno del Peon Doblado; no ha quedat bé del tot en l’obertura, i el rival s’ha imposat. La nostra enhorabona per com ha jugat. És una noia que posa molt interès en aprendre, i Estem segurs que vindran més punts.

Acabarem els sub12 amb el Didac Vidal, que també debutava avui en el seu primer torneig, i que ha jugat molt i molt bé. En la primera ronda s’enfrontava amb negres al Xavi del Gavà, un dels favorits per estar dalt de tot, i ha jugat molt bé. Ha quedat bé en l’obertura i ha tingut opcions, fins que en una bona combinació el rival ha capturat una peça per un peó, i amb un alfil de més ha anat poc a poc augmentant l’avantatge canviant peces. Malgrat tot, molt contents amb el joc i l’actitud del Didac. A la segona s’ha enfrontat al Roger de La Passió, en una partida molt interessant, en que el rival tenia torre per cavall i un peó. En Didac ha pensat i pensat i ha trobat la jugada bona que permetia tenir un peó passat, i quan el rival se n’ha adonat ja era tard. Gran victòria. Acaba la jornada amb un punt i molt bon joc.

A la mateixa sala jugaven els sub 14, i degut a la desafortunada baixa de l’Andreu, avui només teníem l’Iker Fernandez en aquesta categoria. L’Iker fa molt poc que juga i avui li tocava en primera ronda el Daniel, de l’Espluguenc, el rival més fort del torneig, i un encant de persona. Ha jugat prou bé, però en Dani ha sabut aprofitar les jugades imprecises, i en un moment donat un cop tàctic ha decidit la partida. La 2a ronda li ha tocat el Marc del Peon Doblado, i ha fet una gran partida. S’ha posat ràpidament amb avantatge, i poc a poc ha anat augmentar-lo fins guanyar. Molt bon paper de l’Iker en una categoria que acostuma a ser molt exigent.

Anem als sub16. En aquesta categoria hi ha 8 inscrits i es disputarà una lliga de tots contra tots. Val a dir que en aquesta categoria el nivell és molt alt, perquè fins i tot els jugadors menys ben classificats al rànquing tenen un nivell inferior de joc molt superior al que marca el seu elo. Cornellà té tres jugadors en aquesta categoria. A títol anecdòtic cal comentar que va haver una confusió inicial, en la que es van donar uns aparellaments erronis i es va haver de rectificar, quan les partides ja havien començat.

Comencem pel Jensen. Segurament és el noi de l’escola que està amb millor nivell de forma. En la primera ronda li va tocar enfrontar-se a un company de club, l’Hugo, i s'ha imposat amb certa facilitat, després d'una celada espectacular que l’Hugo no ha vist. I a la segona partida encara va acabar abans; s’enfrontava amb blanques a l’Hector del Peon Doblado, i molt aviat va quedar amb un clar avantatge, imposant-se també poc després. Acaba la ronda amb 2 punts al sarró.

L’Hugo no ha estat afortunat. En la primera partida  ha perdut contra un Jensen molt superior. En la segona partida s’ha enfrontat contra el José del Molí Nou, un noi que ha tingut un gran nivell de progressió. Partida més disputada que la primera, però una errada l’ha quedar malament, i no ha pogut aixecar la partida. Llàstima, perquè l’Hugo torna a estar amb ganes, i estem convençuts que anirà a més al llarg del torneig.

Acabem sub16 amb el David Terron. El David ha començat fort el campionat, jugant contra dos rivals directes, els seus amics del Pallejà Diego i Javier. La primera partida s’ha enfrontat amb negres al Diego, que ha fet servir la seva obertura preferida, l’orangutan. Ha estat disputadíssima, i de gran nivell per part dels dos, i s’ha decidit pel temps. De fet ha estat la darrera partida de la 1a ronda. El final és digne de ser analitzat. I sense temps per recuperar-se, li ha tocat enfrontar-se al Javier. Un altre matx molt disputat que ha acabat decidint-se pels problemes de temps, merescudament a favor del Javier. Mala sort del David, que completa la setmana tràgica de la família Terron.

I finalment la categoria sub18-sub20, en la que tenim tres representants. Aquesta categoria disputava només una ronda. Comencem per la primera que ha acabat, l’Esther. L’Esther s’enfrontava amb blanques al Daniel del Pallejà, al que coneix des de fa anys. En Daniel ha aprofitat la pandèmia molt bé amb la modalitat online, i el seu nivell ha fet un salt endavant considerable. No hem vist gaire de la partida, més enllà de ser oberta, com les que li agraden a ella. Ha sortit una mica decebuda, perquè creu que estava millor però ha comés una errada que li ha costat la partida. Bé, que no es faci mala sang, que això també li va passar


Han trigat més en acabar les partides del David i el Ferran, que han aprofitat bé el temps de joc que tenien. El David Mestres s’enfrontava amb negres al Gerard de Sant Joan Despí. La partida ha estat disputada, i s'ha arribat a un final amb igualtat de material i alfils del mateix color, en posició d’avantatge posicional clara a favor del David, ja que l’alfil del rival estava tancat. A base de maniobrar el rei,en David ha aconseguit imposar-se, en un final força instructiu. S’emporta un bon punt



Pel que fa al Ferran Puig, jugava amb blanques contra el Diego del Cervelló, també un rival conegut de fa molts anys. El Ferran ha fet una partida tranquil·la i plàcida, amb l’objectiu d’arribar a un final on ell creia que podria imposar-se, i així ha estat. Amb el temps començant a "justejar", ha fet un cop tàctic decisiu que li ha permès passant un peó i capturar un cavall. Amb un avantatge material i posicional i tenint en compte que no anava sobrat de temps, ha optat per no deixar que el joc del rival s'activés, mantenint-lo restringit, fins que s’ha acabat imposant. Acaba la jornada amb un puntet.



I això ha estat tot en la primera ronda. Un balanç positiu. Esperem seguir gaudint dels nostres petits en les jornades vinents. La propera a Olesa

Salut i escacs

 

PD: Deixo alguna foto més









 






Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera