dijous, 27 de gener del 2022

Lliga Catalana per equips, 1a jornada

 LLIGA CATALANA PER EQUIPS, 1a JORNADA 23/01/2022

 


Gènesis, Capítol 31:3.bis: El Senyor va dir a l’apòstol Pepo: “Féu possible el retorn de la Lliga per Equips d’escacs, i els feligresos acudiran en massa al Temple”. I si bé no es van guanyar el cel, molts sí van guanyar les seves partides, que fet i fet, per això no calen gaires miracles ni oracions.

Espero que a la Federació perdonin el patètic sentit de l'humor d'aquest cronista. El fet és que després d’un any de buidor, matant el cuc amb l’Interclubs que la Federació va organitzar fa uns mesos, ja teníem moltes ganes de tornar a disputar la millor competició que un jugador disputa al llarg de l’any, aquella en la que fa pinya amb els companys de club.

Malgrat tot, la Lliga no ha arribat en un bon moment. L’arribada de la variant òmicron ha causat estralls, ha tensionat les urgències dels hospitals, i ha deixat un percentatge molt alt de la població contagiada o confinada.

I nosaltres hem estat un club força afectat, amb moltes baixes imprevistes que hem hagut de superar fent autèntiques filigranes. Fins i tot el dissabte vam tenir una baixa d’ultima hora que vam haver de cobrir. Aquest any no serà tan fàcil programar els equips i haurem d’estar preparats per a improvisar.

Dit això, passem a resumir els resultats de la primera jornada. Al Temple hi Temple jugaven el primer equip i l’equip D, mentre els membres dels equips B i C escollíem la parada del metro del centre com a lloc de convocatòria a les 8:30 del matí. Primeres retrobades i primers somriures per distensionar la situació abans de la concentració.

 


CRONICA CORNELLÀ A – ESPIGA DE LES CORTS A (4-4)

L'equip A tornava a la categoria de 2ª Nacional, quedant enquadrada en el grup de Barcelona, un grup molt fort, i que en la primera jornada ja va donar mostres de com aniria l’any. Només en la 1a jornada tres dels cinc matx van acabar amb un empat (4-4) i els altres dos amb una victòria per la mínima (4½ a 3½).

El nostre primer equip només va poder presentar tres dels jugadors titulars, en Ricard, el David i el Pau, i va completar-lo amb cinc jugadors del B, en Toni, en Conrad, el Francisco, la Sandra i en Jensen. Per contra, el rival només va tenir la baixa del seu primer tauler, alineant la resta dels jugadors de la llista del 2 al 9. Sobre el paper, el matx havia de ser igualat, però les baixes semblava que havien de decantar el resultat a favor de l’Espiga per la superioritat dels seus taulers darrers taulers.

La realitat, però, acostuma a ser diferent. El David i el Pau acabaven les seves partides en taules, mentre el Francisco i la Sandra aconseguien unes bones victòries i el Conrad arrancava unes bones taules. El matx s’havia posat de cara amb 3,5 a 1,5, i quedaven tres partides. El més petit de tots, en Jensen, que debutava amb el primer equip, va acabar caient i el matx s’igualava. En Toni estava francament malament, però semblava que en Ricard podia treure alguna cosa positiva. Finalment en Ricard va acabar en taules, i amb l’empat assegurat, en Toni abandonava.

Acaba la primera jornada amb mig punt que podria ser molt important en aquest grup. La setmana que ve l’equip juga a casa del Colon Sabadell Chessy per enfrontar-se al seu equip C. La resta de resultats del grup van ser els següents:



CRONICA ESPIGA DE LES CORTS B  –CORNELLÀ B (3-5)

Curiosament, el nostre B jugava també li tocava jugar en primera ronda contra l’equip B de l'Espiga a casa d'ells.

L’equip de l’Espiga B va presentar un dels millors equips possibles, amb 7 dels taulers teòrics d’aquest equip. Per contra, cap dels jugadors teòricament titulars Del Cornellà B estava present. No obstant, això no vol dir que el matx estigués desequilibrat. En teoria els 4 primers taulers de l’Espiga eren més forts, però els 4 darrers nostres també.

El matx va anar força igualat tota l’estona. En Xavi i en David Mestres perdien el seu matx, però el Salva i el Manel guanyaven les seves partides i el Rafa acabava en taules. El matx estava empatat, i quedaven tres partides en joc. En Quique va aconseguir unes importants taules en el primer tauler que sumaven mig punt decisiu, mentre l’Antonio i el David Terron aconseguien decantar el matx al nostre favor.

Una victòria molt important per començar la lliga amb optimisme. La setmana vinent l’equip jugarà a casa, rebent el Taradell-Centelles. La resta de resultats del grup van ser els següents:

 


CRONICA COMTAL C  –CORNELLÀ C (1-5)

Era la meva primera visita a les magnífiques instal·lacions del Comtal, en un centre cívic amb molta activitat enmig del Poble Sec. Vam entrar juntament amb uns quants nois de la prolífica escola del Catalònia-Joviat de Manresa, que jugaven al costat, i poc després unes quantes cares conegudes del Sant Boi. A títol anecdòtic, em van comentar que començaven amb un punt menys perquè un dels seus jugadors no tenia el certificat Covid.

El nostre equip C visitava el Comtal amb un equip de circumstàncies afectat per les nombroses baixes, per enfrontar-se a un dels rivals complicats del grup, el Comtal C. Ens vam trobar que les baixes els havien afectat més a ells que a nosaltres. De fet, van haver de deixar vacant el sisè tauler i tot el seu equip D per absència de jugadors.





Així doncs, l’Esther es quedava sense jugar i començàvem el matx amb un punt més. Li vaig encarregar que fes alguna foto per la crònica, i així s’assegurava que sent la fotògrafa, no sortiria retratada, ha ha ha ...


El matx enseguida es posava de cara. En Joaquim deixava al rival totalment desprotegit, i aconseguia el 2n punt per l’equip. I una mica més tard, era jo qui acabava aconseguint el 3r punt en una partida ben jugada, en que he sabut aprofitar un avantatge posicional per mantenir la iniciativa tota la partida, aconseguint dos peons de més, i canviant peces poc a poc mentre restringia el joc del rival. Després d’una errada que li costava una peça, el meu rival ha abandonat.

El Francisco i el Carles tenien una posició igualada, mentre el Valentin tenia un peó de més. Amb el matx 0-3, en Carles ha acordat unes taules que certificaven la victòria de l’equip. Francament, era una posició de taules, amb una partida molt ben jugada pel Carles i la seva rival.

La partida del Francisco també estava igualada, encara que potser estava una mica millor. El fet és que s’han anat simplificant peces arribant a un final en que qualsevol errada podia resultar cara, i s’han acordat les taules. El matx estava 1 a 4 i quedava la partida del Valentin.

El Valentin, amb la partida ja decidida

El Valentin seguia amb l’avantatge d’un peó, i ja era un peó passat i lligat. El rival li ha demanat taules, potser veient que el Valentin estava apurat de temps. Ni tan sols m’ha preguntat; el rival ha forçat un canvi de peons, i després de quedar-se en un minut al rellotge, el Valentin ha fet el moviment precís. El rei quedava esclavitzat a mantenir a ralla el peó passat, i el Valentin anava escombrant peons i avançant el rei. Poc després, acabava el matx.


Sortim de la seu del Comtal amb una bona victòria, que ens pot anar molt bé de cara a la lliga. La resta dels resultats del grup han estat els següents:

 


CRONICA CORNELLÀ D –ABRERA (0-4)

El nostre equip D va ser el principal afectat per les baixes. La nostra intenció era no incloure a cap dels nois que estan disputant el Campionat d’edats, i que havien jugat el dia abans a Esparreguera.

Davant la gran quantitat de baixes que tenim, havíem de recórrer a la canalla, i vam optar per fer una cosa que havíem intentat fer sense èxit: formar un equip íntegrament de noies. Ho vam preguntar als pares, i les noies van ser les més contentes i orgulloses de formar equip i representar el club.

D’aquesta manera, hem presentat un equip amb tres nenes sub12, la Laia, l’Alba i la Marta, i una noia sub10, la Jeily. 


Marta, Alba i Laia (al fons)
Jeily


Els hem dit que no es preocupessin pel resultat, perquè havien de jugar amb gent adulta, i que el que nosaltres volíem era que elles s’ho passessin bé i gaudissin de jugar plegades.

El resultat 0-4 a favor de l'Abrera, era el de menys. S'ho van passar bé, i per elles ha suposat un pas més en el seu progrés com a jugadores. I pel club la gran satisfacció de veure el progrés de la seva escola.




Esperem que en les properes jornades puguem recuperar efectius i lluitem per mantenir la categoria. La resta de resultats del grup van ser els següents

 


I això ha estat tot el que ha donat la primera jornada de la Lliga. La setmana que ve més.

Salut i escacs

Albert Puig

 

Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera