dimecres, 31 de març de 2021

Campionat Edats 2021, 4ª Jornada

 

CAMPIONAT D’EDATS 2021, FASE FINAL

 

4ª JORNADA, 30/03/2021: "The Young Ones "Dimarts amb jornada únicament matinal, i amb els nostres nois en ple ritme de competició. Avui el dia s’ha llevat fresc però assolellat, i estàvem convençuts que aquest any aprofitaríem millor la tarda de descans que l’any passat, que va coincidir en un dia plujós.

Els nostres nois ja començaven a sumar punts, i això significa que cada cop et toquen rivals més complicats. Malgrat tot, els nens tenen molta confiança i seguretat en ells mateixos, i no han vingut a aquest torneig a passar unes vacances. Nosaltres avui hem decidit esperar-los a la terrasseta d’un bar situat a la cruïlla, ben assolellada, i on serveixen un molt bon cafè. L’amo ha estat una persona molt simpàtica, i com des d’allà els vèiem passar, hem decidit muntar el camp base en aquella terrassa, en taules degudament separades complint les restriccions de la pandèmia. El títol de la crònica és un homenatge a una mítica sèrie britànica dels anys 80 que va marcar l'adolescència dels dos coordinadors de Cornellà, i que ahir va sortir en el repàs de sèries d'humor britànic que vam estar fent amb l'Alan, un britànic que les va viure en el seu país d'origen. Podria haver fet referència a qualsevol film de la Monty Python, a l'Escurçò Negre o a Fawlty Towers, però hem triat Els joves", considerant que els nostres nois són 4 i que sobre el tauler són tan extremistes com els personatges de la sèrie, ha ha ha ...   

I al  primer que hem vist sortir era el Javier Montero, del Pallejà, que avui ha perdut i de manera molt ràpida. No estava gaire content, i necessitava pair-ho, així que no s’ha quedat amb nosaltres i s’ha anat a l’habitació de l’hotel. Després quedaríem amb ell. La que s’ha quedat més amoïnada ha estat la Marta, la petita, que cada dia abans d’entrar els fa un ritual per desitjar-los sort. Com avui ha arribat tard, no ha pogut fer-los el ritual i se sentia malament, ha ha ha ...

Mentre seguíem esperant, hem decidit fer la lliga alternativa d'escacs, de la qual només hem pogut disputar una ronda. En la primera ronda, el duel entre els coordinadors se l'ha endut l'Albert, que ha sorprès al Rafa amb una combinació d'atac brutal sobre l'enroc amb sacrifici de peces; el Rafa podia escollir entre perdre la dama o (la que ha triat) menjar-se un escac i mat amb patates. En la segona partida, l'Oriol s'ha enfrontat a l'Alan, i no li ha donat opció. Amb el seu tipic joc sòlid i la seva agudesa tàctica, ràpidament ha aconseguit avantatge. Podria haver rematat ràpid, però ha intentat buscar una bonica combinació per donar l'estocada final, i ho ha fet amb un subtil maniobra d'alfil que ha obligat a canviar totes les peces i deixar un peó coronant. I veient-lo jugar, ens hem tornat a preguntar perquè no s'havia apuntat al Torneig. El dia abans jo havia jugat una partida amb ell, i em va demostrar el seu excel·lent nivell de joc amb un final de peons jugat de manera prodigiosa. Amb l'Oriol, el futur del Club d'Escacs Cornellà també estarà en bones mans. 

Dels nostres nois de Cornellà, avui el primer en acabar ha estat sorprenentment el més gran de tots, en Ferran, que a la categoria sub18-20 s’enfrontava al Manel Mendez, un noi del Club d’Escacs d’Amposta. El Ferran avui s’ha aixecat amb mal de panxa, i no es trobava gaire bé. Duia les blanques, i ha plantejat la seva particular variant incisiva del “sistemilla”, amb la que se sent tan segur. I a la partida ràpidament s’ha situat en un lleuger avantatge posicional per la passivitat del rival. El risc de jugar segur és el de pecar d’excés de confiança, i ha passat això. La partida s’ha igualat. Poc després, el rival, tractant de doblar torres, ha comés una imprecisió, i el Ferran ha aconseguit un avantatge d’un peó. Però novament ha tornat a complicar-se l’existència amb el risc de perdre la dama. El Ferran s’ha vist totalment perdut i ha apostat fort amb un peó passat amenaçant coronar per complicar el càlcul al seu rival, que no li quedava gaire temps, i bingo!! El rival s’apressa a capturar la dama del Ferran, i es troba la sorpresa. En Ferran queda en una posició totalment guanyadora, i el rival abandona. Avui potser perquè estava tocat i tenia molèsties no ha fet la seva millor partida, però en Ferran aconsegueix el tercer puntet, i tanca la 6ª ronda amb 3 de 3.   

Foto extreta de la FCE
El següent en acabat ha estat el David, que avui tenia un rival molt complicat, en Marc Martinez, del Geva-Cea d’Andorra, contra el qual ja va jugar fa dos anys a Vilaseca. En David ha arribat corrents amb el temps justet, i teníem por que s’accelerés també a la partida. Avui duia les blanques i ell s’ha deixat de provatures i s’ha decidit a plantejar la partida amb els esquemes coneguts. Ha quedat força bé a l’obertura, però en David de seguida se n’ha adonat que el rival no seria fàcil, perquè ha anat evitant tots els trucs tàctics que podien sorgir. Més tard, ha agafat la iniciativa, i ha llençat un atac terrible contra l’enroc del David, Però el David ha aguantat molt bé l’escomesa, i ha aprofitat el peó del rival en 7ª per refugiar-se, amb una gran sang freda, i aleshores ha respost ell amb un atac. S’han anat intercanviant peces i el rival ha perdut l’amenaça del peó passat. S’ha arribat a un final en que el David ha quedat en un final amb alfil, cavall i 2 peons contra un cavall i 5 peons. El rival ha situat bé els peons i el cavall per evitar el pas del rei del David, i ha proposat taules. Al David li quedaven 3 minuts i les ha acceptades. Gran partida del David, que aconsegueix unes valuoses taules contra un rival molt fort. Se situa amb 3,5 punts de 6.

Foto extreta de la FCE
El darrer avui ha estat en Jensen, que no ha pogut completar la bona jornada amb una victòria. Li tocava jugar amb negres contra en Bernat Xifra, un noi de Girona que juga molt i molt bé, i al que el Jordi Parayre coneix prou bé, perquè s’hi ha enfrontat algunes vegades i li ha tret dues taules. Avui el Jensen s’ha decidit per una siciliana, i ha sortit prou bé en l’obertura. Només li quedava resoldre el problema de l’alfil de caselles blanques. La partida ha quedat igualada i les blanques estaven intentant diversos plans per atacar. En un d’aquests atacs, en Jensen ha quedat amb peça de més, i la partida se li ha posat a favor. Però amb una errada de càlcul, s’ha deixat entrar amb la dama i ha perdut la partida. Quina llàstima, amb la bona partida que havia fet. Es queda amb 3 punts de 6 partides.

En aquella terrassa he coincidit amb en Ferran Ventura, del Club d’Escacs Cardona, al que conec d’haver coincidit en edicions anteriors. Molt bona persona. M’ha comentat que han portat 8 nanos, la majoria petits, i l’he felicitat. El seu fill també estava jugant en la categoria sub 18, i ell ha decidit també esperar-lo a l’ombra d’un para-sol, en aquella terrassa, davant d’unes patates braves i una cerveseta, com nosaltres, ... Què dura és la vida dels coordinadors, ha ha ha ...

A la tarda lliure hem decidit anar a celebrar el 15è aniversari del Jensen, i tots els nens s’ho han passat de conya en el minigolf després de bufar les espelmes del pastís, i cantar-li el Happy Birthday to you en tres idiomes diferents al Jensen. Estàvem en un petit parc d’aventura on han anat a parar una bona part dels nois i noies de la competició. Allà hem coincidit amb en Javi Garcia, del Martorell, i hem estat conversant una bona estona del present i futur dels escacs en el Baix Llobregat. Tots tenim clar que cal agrair al José Antonio García Gil de l'Espluguenc que hagi fet l'esforç de tirar endavant els tornejos tancats poc abans del torneig, perquè els nanos han pogut venir amb un cert ritme de competició presencial, no online. La Laia porta 4 punts, i demà s’enfronta al Victor Columna que porta els mateixos. Mentrestant, els petits feien el seu particular torneig de minigolf, on a més del 4 que competien, també hi eren la Jana Montero, l'Oriol i la petita Marta, que era la que feia d'àrbitre i d'anotadora i anava marcant el ritme a tots, ha ha ha ... Al final ha guanyat l'Oriol, que com tenia el braç enguixat, havia de competir amb el peu, i els ha derrotat per golejada, ha ha ha ....

En Javier (2) Oriol (1) i David (3)

Més tard ham anat a passejar per Salou i hem coincidit amb dos altres nens del Baix Llobregat: en Daniel Martos i l’Unai Añor. M’encanta escoltar com parlen aquests nanos perquè li treuen ferro a la pressió dels resultats. Ells estan aquí per divertir-se i ho estan fent. I només sentir parlar al Dani veig que el futur dels escacs a la comarca està ben assegurat, ha ha ha... A més, ens hem posat una mica al dia amb ells sobre les activitats previstes pròximament.

Al final de la tarda hem anant tots junts a l’Hotel i tingut la connexió online amb en Jordi Parayre, per repassar una miqueta i preparar les partides de demà. L’hem poguda fer prou bé, malgrat l’inevitable soroll ambiental, que paradoxalment estava provocat pel quadre arbitral del torneig que estava escassos metres prenent-se unes merescudes cervesetes. En Jordi tenia a la seva base de dades algunes partides de tots els rivals dels nanos, i hem estat comentant-les fins poc abans de les 22h, hora que marca la impossibilitat de caminar pel carrer i tornar als nostres respectius apartaments.  

I a descansar, que demà tenen una altre jornada doble, de partides al matí i la tarda, i amb rivals complicats. Esperem que els hagi provat.

Deixo algunes fotos més:  

Comentarios en el Blog

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera