diumenge, 10 d’abril del 2022

Campionat Edats 2022 - Fase Final - Jornada 1

 1ª JORNADA, 09/04/2022:"El camí cap a casa "

Un any més ha tornat a celebrar-se per Setmana Santa la fase final del Campionat d’edats de Catalunya de l’any 2022. I després de dos anys celebrant-se a Salou, aquest any ha tornat a disputar-se el torneig a l’Hotel Palas Pineda, que disposa de dues meravelloses sales per jugar escacs, i aquest any recuperant xifres d’abans, amb gairebé 500 inscrits. Per aquest motiu, no he trobat cap altre títol millor que la meravellosa història de Zhang Yimou “El camí cap a casa” (Coming Home en anglés i Regreso a Casa en castellà). La pel·lícula no té res a veure amb els escacs, però m’hi ha recordat d’una banda pel títol, perquè tornar al Palas és una mica com tornar al lloc on els nostres nois i noies s’han sentit més a gust, però també perquè veure tanta canalla junta divertint-se és com la poesia visual que hom pot gaudir en els films de Yimou, que demostra que no cal recaure amb tòpics carrinclons per mostrar una meravellosa història d’amor.  

Foto Federació


I això que aquest any no es pot dir que l’hotel hagi estat exemplar, doncs molta gent de molts clubs s’ha queixat a la Federació per la mancança de resposta de reserva de l’hotel, i perquè les cues que s’han produït a la recepció han estat molt àmplies.

Però aquí hem vingut a parlar d’escacs. I la veritat és que a Cornellà podem estar molt satisfets, perquè aquest any hem tingut un rècord de participants: 9 representants del Club en la competició que aplega els millors jugadors del país, un senyal que les coses a l’escola del Cornellà van pel bon camí. Un orgull per tots els jugadors del nostre Temple.


Anem per parts. La nostra jugadors més joveneta és la Jeily Ojeda, que competia en la categoria sub10. Avui ha viscut el seu primer torneig d’edats. Al 2020 ja es va voler inscriure, però la pandèmia va obligar a ajornar la competició. Avui li ha tocat jugar amb blanques contra l’Arnau Riera, un noi del Club d’Escacs Berguedà. I també ha estat la primera partida en acabar avui. No podem dir gaire cosa més, perquè no hem vist la partida, i perquè la seva timidesa no ens ha permès saber més: - “Com ha anat, Jeily?” - “Malament” - “Malament perquè no t’ho has passat bé o malament pel resultat” - “Malament perquè he perdut” - “Doncs la derrota no importa si t’ho has passat bé. Demà segurament que jugaràs millor”


La Marta mostra com es captura una torre

I aleshores s’ha anat a jugar amb la resta de nenes de l’expedició del club, les que juguen (Alba, Laia, Daniela) i les que aquest any no juguen (Marta i Elia). Segur que acabarà treient el seu talent i li anirà millor.

En els sub12 teníem tres jugadores. La primera en acabar ha estat la Daniela Galvez. Per la Daniela també és la seva primera experiència. Avui li ha tocat jugar amb blanques contra el Guillem Sala, un noi del Club d’Escacs Amposta, que ja porta uns anys jugant. La Daniela no ha jugat gaire còmoda. El seu rival li ha jugat una defensa escandinava que no coneixia bé, i no ha quedat gaire bé a l’obertura. També ha jugat una mica passiva, i en pocs moviments el rival ja havia guanyat peça, i poc a poc ha anat augmentant. Bé, una partida per aprendre unes quantes lliçons. El nivell de la Daniela ha pujat moltíssim en pocs mesos, però encara li queda molt i molt per aprendre. De totes maneres, ha progressat molt en la gestió de les derrotes, i ha estat un plaer veure com escoltava atentament tots els consells que li hem donat, i com escoltava els comentaris de les revisions de la resta de partides. Esperem que demà jugui més tranquil·la.


La que tenia un rival més complicat era la Laia Riu, que s’enfrontava amb negres contra l’Arnau Delgadillo, del Peona i Peó, un dels millors jugadors de la seva categoria i també un dels més experimentat. De totes maneres la Laia ha assolit un nivell molt sòlid en el seu joc, i ha donat molta guerra. La Laia ha jugat una molt bona partida, aguantant les embranzides del rival, però no ha sabut interpretar bé el final de torres, al qual ha arribat en desavantatge posicional i amb peons de menys, i el rival l’ha superada. Malgrat la derrota, bones sensacions.




La primera en puntuar ha estat l’Alba Riu, que ha fet taules amb negres contra el Jun Xiong Zhang del Tres Peons. Ha fet una molt bona partida. L’Alba no és una rival còmoda pels contrincant, perquè juga d’una manera molt agressiva. Té molt caràcter i una visió aguda, i no li importa deixar-se peces pel camí si segueix atacant. El dia que controli més els riscos serà una rival duríssima. Però avui li ha sortit bé. A un atac del rival a la seva dama ha respost doblant l’aposta: atac a la dama i de rebot tocant les dues torres. El rival ha cedit iniciativa i l’Alba s’ha deixat una peça més per seguir atacant. No tenia compensació, però el rival no ha jugat bé, i de cop i volta l’Alba li ha destrossat l’enroc i ha situat la dama davant el rei rival en una posició de mat en poques jugades. El rival li ha demanat taules, i l’Alba, que havia vist que tenia peça de menys, no ha vist el mat i les ha acceptades. Bé, mig puntet ben aconseguit davant un rival en teoria més fort, però amb una important lliçó apresa: pensar detingudament abans d’acceptar taules.  


També ha acabat molt ràpid l’Isaac Gomez, que competia a la categoria sub14. L’Isaac s’enfrontava amb negres contra en Jan Canet, un jugador del Club d’Escacs Castellbisbal al que coneixia, doncs és del mateix poble en el que hi viu. L’Isaac ha jugat molt còmode, i ha aprofitat la passivitat del rival, que s’hava enrocat en llarg, per expandir-se pel flanc de dama, i en poques jugades ha aconseguit un avantatge material d’una peça. El rival no ha jugat tampoc gaire fi, i ha seguit augmentant el seu avantatge fins aconseguir la coronació d’un peó i la victòria. Molt bona partida.




A la categoria sub 16 tenim el David Terron, que avui ha jugat una gran partida. Després d’uns quants anys quedant per sota del tall i havent d’enfrontar-se amb rivals forts, el seu progrés en el nivell de joc li ha permés superar el tall, i s’ha enfrontat amb negres a la Guiomar Ventura, del Club d’Escacs Cardona. En David ha jugat molt còmode i ràpidament ha igualat la partida i s’ha situat posicionament millor, el que li ha permés guanyar peça amb una gran combinació tàctica. Molt bona victòria.

Finalment a la categoria sub20 tenim tres representants. L’Esther Fresnesa ha quedat desaparellada i ha aconseguit el seu primer punt per bye.


Al Ferran Puig li ha tocat jugar amb negres contra una rival forta, la Laura Viñolas del Figueres, encara que en aquesta categoria cap rival serà senzill. Han coincidit molt anys al Campionat de Catalunya, fins i tot en el darrer campionat d’Espanya, però mai s’hi havien enfrontat. Possiblement hagi estat una de les pitjors partides jugades pel Ferran. No ha jugat bé l’obertura i de seguida ha quedat malament. I encara que la seva rival no ha jugat les millors jugades, no ha sabut trobar les millors combinacions i ha quedat molt malament; amb desavantatge de peça i qualitat, ha vist que la seva rival jugava molt ràpid i ha intentat un darrer truc que no ha funcionat, i ha decidit abandonar.


El darrer en acabar ha estat el David Mestres, que avui jugava amb blanques en el 4rt tauler contra l’Eduard Dominguez, del Cor de Marina de Badalona, en partida retransmesa en streaming per la Federació. Tot i que el rival era un dels més forts del torneig, en David ha plantat cara i ha situat molt bé les seves peces, dominant el centre. A mida que la partida avançava la situació s’anava torçant, i a final ha acabat caient derrotat. Malgrat tot, grans sensacions.


I això ha estat tot avui. Demà doble ronda, matinal i de tarda.

Us deixo unes fotos addicionals

On the Road

Rient amb els amics de Pallejà, Javier i Jana

  

Indicacions prèvies a les petites abans d'entrar

Sala dels grans. En Ferran esperant rival

En Rafa revisant partida Isaac

En Ferran revisant partida Alba

El Rafa revisant partida Laia



Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera