dilluns, 18 d’abril del 2022

Campionat Edats 2022 - Fase Final - Jornades 5 i 6

5ª i 6º JORNADA, rondes 7, 8 i 9: “Crònica final”Després de la tarda de descans que va servir per carregar bateries, arribaren les dues jornades finals. I el dimecres ens va dur un dia plujós.

La 7a i 8a ronda sobretot ajuda a decidir els candidats als primers llocs, però sobretot constitueixen el cribratge que acaba eliminant molts jugadors del podi. En tot els anys que fa que vinc a aquest torneig, la delegació de Cornellà no havia tingut cap jugador en aquestes posicions en cap categoria, però enguany la 7a ronda començava amb un plat fort en el primer tauler de la màxima categoria, sub20: en David Mestres arribant en 3a posició en la categoria sub 20 i jugant amb negres contra un bon amic nostre del Baix Llobregat, en Marc Garcia del Club d’Escacs Foment Molins. En David hi ha anat amb força confiança, i la veritat és que ha quedat bé a l’obertura, igualant la partida. Els dos jugadors han anat buscant les seves opcions, però al final s’han imposat les blanques i en Marc ha guanyat. En David ha gaudit analitzant la partida amb en Marc durant més d'una hora. 

Mentrestant, a la mateixa categoria sub20, a la setena ronda l’Esther amb negres perdia la seva partida contra la Nicole Diaz, del Badia, en una partida relativament igualada que s’ha decidit per una errada de l’Esther. Per la seva banda, en Ferran, també amb negres, derrotava al Miquel Folch del Tarragona amb una sensacional partida.
En sub16, en David Terron amb negres ha derrotat al Blai Alegre, del Vilafranca, aconseguint una important victòria, com el nostre amic Javier Montero del Pallejà a la mateixa categoria.


En sub14, l’Isaac Gomez amb blanques aconseguia unes taules contra la Laura Toquero del Llinars, unes taules que li han sabut a poc, i on ell pensava que podia guanyar. De totes maneres, benvingut el mig punt, doncs la seva rival és forta 

Pel que fa a les petites, una ronda ben negra. En la categoria sub12, La Laia Riu amb blanques perdia contra en David Sala de l’Ateneu Colon, l’Alba Riu amb negres perdia contra en Sergo Sanchez del Llinars, i la Daniela Galvez perdia amb blanques contra el Yannick Duchene de l’Escola d’Escacs de Barcelona. I en la categoria sub10, la Jeily Ojeda perdia amb negres contra la Laia Colomer del C.E. Banyoles.  

Grup animació hotel animant les petites .. i no tan petites


Esperàvem que la tarda ens portés millors resultats, i la primera bona notícia ha estat la primera victòria de la Jeily Ojeda amb blanques contra en Roger Fonoll del Salauris, i ho ha celebrat com a ella li agrada: amb un bany a la piscina. I encara la darrera ronda amb 3 punts
L’Alba també ha trencat la seva mala ratxa, i ha aconseguit una bona victòria amb blanques envers el Didac Martinez, del Gramenet, amb una sensacional demostració de tàctica. Bona victòria. Per la seva banda, la Laia aconseguia unes taules amb negres contra l’Iker Liébana, també del Gramenet. Les dues se situaven amb tres punts. 
La Daniela no ha pogut completar l’alegria del grup, i ha perdut amb negres contra el Jan Fernandez, de la Rubinenca. Ha estat una partida llarga, en la que la Daniela estava millor que el seu rival, però amb una errada de càlcul ha quedat malament i ja no ha pogut aixecar la partida, encara que ha lluitat fins al final per tractar d’igualar-la. Llàstima, encara la darrera ronda amb 2,5 puntsPer la seva banda, a sub14 l’Isaac ha jugat amb negres contra un rival fort al que coneix molt bé, en Josep Orozco del Vilafranca, contra el que ja s’ha enfrontat diverses vegades. La veritat és que la partida ha estat preciosa. L’Isaac ha jugat molt bé l’obertura, mentre el rival ha comés una imprecisió que li ha suposat quedat inactiu. L’Isaac ha aprofitat per agafar la iniciativa i trencar pel flanc de rei, i ho ha fet molt bé, tenint la partida dominada, però el rival s’ha tret de la màniga una jugada molt fina de cavall que li aguantava tota la posició. Malgrat tot, l’Isaac ho ha intentat, però com ha vist després dels canvis de peces que no podia entrar, han acordat taules. Val a dir que hem estat revisant la seva partida amb el David Lozano, del Pallejà, i que els dos hem quedat meravellats escoltant a l’Isaac com explicava la partida. Aquest noi té un gran talant. Se situa amb 4,5 punts


En sub16, en David Terron ha jugat amb blanques contra en Roger Contijoch del C.E. Cerdanyola del Vallès, i ha aconseguit unes noves taules. I això que ha intentat entrar, però el rival s’ha defensat molt bé, i al final s’ha hagut de conformar amb mig punt. A falta d’una ronda se situa amb 4 punts.

En la categoria sub20, l’Esther ha aconseguit amb blanques trencar la seva ratxa negativa de derrotes i treure unes taules contra l’Edgar Niubó, del Club d’Escacs Mollerussa. L’Esther no ha fet una partida gaire brillant i ha arribat a estar millor que el rival, però amb la simplificació de peces ha quedat tot igualat i l’Esther ha donat per bo el mig puntet.


Per la seva banda el Ferran ha jugat amb blanques contra l’Aleix Santiago, de l’Ateneu Colon, i ha fet una partida sensacional, en que en tot moment ha estat millor que el rival. En l’anàlisi, ens ha dit que el seu rival, com en partides anteriors, semblava haver-li estudiat els moviments; i ens ha dit també ha pogut aplicar en aquesta partida una continuació que es va preparar i que no va poder jugar en el Campionat d’Espanya. Una lliçó de com convertir un avantatge posicional en material d’un peó, i de com utilitzar el domini de la columna oberta fins al final de la partida. A falta d’una ronda se situa amb 4,5 punts

I finalment el David Mestres tornava a jugar en els primers taules, en la seva 6a partida retransmesa, jugant amb blanques contra un rival molt fort, en Sergi Lopez Pajuelo, un jugador molt fort del Club d’Escacs Montmeló. Possiblement ha estat la partida més curta que ha jugat en el campionat, i la menys afortunada. El rival li ha jugat molt bé i no li ha donat opció. A falta d’una ronda, es queda amb 4,5 punts. 

I arriba la jornada final. Aquest és un dia que comença amb els primers nervis pel fet que els jugadors deixen la maleta preparada mentre els pares s’encarreguen de deixar les habitacions i fer el check out. No obstant, els nervis els tenen a la sala de joc, ja que és la darrera partida i tots volen deixar el torneig amb bon sabor de boca. No és casual que acostumi a ser el dia que més taules es produeixen.


La primera que ha acabat el torneig ha estat la Jeily Ojeda, i amb molt bon sabor de boca, doncs ha acabat el campionat amb una altra victòria. Jugava amb negres contra el Nathan Almog, del Sitges Prado Suburenc. Ha jugat una molt bona partida. Ha fet una bona obertura i de seguida ha atacat; el rival s’ha despistat i ha perdut la dama, i la Jeily, després de situar un magnífic cavall al mig a tercera fila, ha rematat la partida amb un escac i mat molt bonic sacrificant la dama per entrar amb la torre. La Jeily ha acabat el torneig amb 4 punts, a només un punt de la primera noia classificada de la categoria sub10, l’Oceane Clerc del Reus. Bon resultat pel seu debut.També han acabat amb un bon sabor de boca les bessones Riu. La Laia ha acabat molt ràpid. Li tocava jugar amb blanques contra una altra noia, la Blanca Checa, del Terrassa. La veritat és que la partida ha estat molt senzilla, perquè justament després de l’obertura, la seva rival s’ha deixat la dama. A partir d’aquell moment, la Laia ha tingut prou en anar canviant i obrint la posició; potser no ha jugat el millor final de la seva vida, però la superioritat era tan gran, que guanyava de qualsevol manera i malgrat que la rival ha intentat coronar un peó, la Laia ha arribat abans per fer l’escac i mat al rei rival arraconat. Molt bona partida, i molt bon torneig de la Laia que acaba amb 4 puntsPel que fa a l’Alba, li tocava enfrontar-se amb negres al Sebastian Chicu, del C.E. Cambrils. Igual que la seva germana, ha quedat bé després de l’obertura, i ha aprofitat les jugades passives del seu rival i una errada amb la que ha guanyat una peça per agafar la iniciativa i llençar-se a l’atac. Bonica forma de rematar el torneig, i també acaba amb 4 punts.


La Daniela no ha pogut deixar el torneig amb una bon sabor de boca. S’ha enfrontat amb blanques al Josep Forasté, del C.E. Vila-Seca. No ha jugat malament, però no ha calculat correctament la continuació adequada de l’entrega i ha quedat amb desavantatge. Acaba el torneig amb 2,5 punts, amb un mal regust de boca pels punts, però amb una gran experiència i un bon paper tenint en compte que gairebé només fa 6 mesos que va començar a jugar. Ja vindran més tornejos com aquest, i segur que ho farà molt bé.
Tampoc ha sortit satisfet l’Isaac Gomez. A la darrera ronda li ha tocat jugar amb blanques contra l’Eloi Escudero, un noi amb força talent del C.E. de La Seu d’Urgell. Ha fet una bona partida, però precisament avui ha comès una errada, l’única errada que ha comès en tot el torneig, i ha acabat amb un regust amarg, malgrat haver fet un torneig brillant i acabar amb 4,5 punts en una categoria, la del sub14, que és molt exigent.

En la categoria sub16, en David Terron arribava força cansat després de 8 partides prèvies molt exigents que li han fet consumir molt de temps, i li tocava enfrontar-se amb negres contra la Foix Torrents, del Vilafranca, una rival molt potent a la que coneix d’haver-se enfrontat en edicions anteriors. La partida ha estat qualsevol cosa menys un model a seguir. Una bogeria de partida. En David s’ha equivocat en la jugada 4, i la seva rival tampoc ha encertat en la continuació correcta un parell de jugades més tard. I aleshores ha començat el ball de bastons amb els dos rivals buscant-se les pessigolles, però amb la Foix arribant una mica abans. El David ha aguantat molt bé embranzida i mantenia amenaces, i amb el consum del temps, ambdós han acordat taules. En David acaba el torneig amb 4,5 punts, i havent completat un molt bon torneig.

Arribem al sub20. L’Esther arribava també cansada, però el dia abans va decidir no preparar res i anar a relaxar-se a un bar de Salou en companyia del David i l’Oriol. S’ho van passar molt bé, i segurament fruit de tot això, l’Esther ha acabat el torneig de manera brillant, aconseguint una important victòria. Li ha tocat enfrontar-se amb negres contra en Marc Altés del C.E. Tarragona. I hem hagut d’esperar a la darrera ronda per veure l’Esther brillant, la que no juga ràpid i es pren el seu temps per pensar. Havent quedat igualats en l’obertura, ha calculat que quedava bé amb els canvis i ha procedit a canviar per enrocar-se llarg, amb una gran sang freda després d’haver fet b6. Però l’Esther ho havia calculat, i ha sorprès al seu rival amb una entrega de cavall que no es podia menjar perquè deixava la dama atacada i capturava l’alfil de caselles blanques. Després dels canvis l’Esther ha quedat amb peces per peons, però ha jugat molt bé, i mentre el rival es quedava a les portes de coronar, l’Esther ha rematat la partida amb un preciós escac i mat d’alfil i cavall. Bona manera d’acabar el torneig, amb 2,5 punts.

Al contrari de l’Esther, el David Mestres la sortida de la nit anterior li va servir per relaxar-se, però a la darrera ronda no ha aconseguit treure res positiu. Li ha tocat jugar amb negres contra la Laura Viñolas, una rival forta, que ha acabat sent la campiona femenina de la categoria sub20. En David ens ha dit que no havia jugat mai aquest ritme de matí i tarda i estava mentalment cansat, i avui ha arribat a deixar-se una peça. Li queda el regust amarg d’haver perdut les 3 darreres rondes, però en canvi ha fet un torneig sensacional contra rivals de molta entitat, i ha acabat amb 4,5 punts.

I finalment ens queda el Ferran, que arribava a la darrera ronda amb 4,5 punts en partida retransmesa en el quart tauler, jugant amb negres contra un rival duríssim, l’Eduard Dominguez Laguna, del Cor de Marina de Badalona, al que coneixia d’haver-se enfrontat en edicions anteriors. No ha començat gaire bé la partida, havent quedat malament després de l’obertura, però ha sabut refer-se i ha aconseguit mantenir la partida igualada, si bé diuen que el mòdul sempre ha donat un lleuger avantatge al rival. El seu rival ha acabat el torneig al podi en tercera posició, però li ha reconegut que no pensava que li costaria tant guanyar. Bon paper del Ferran, que acaba amb 4,5 punts el torneig.

A títol final, i com a coordinadors, en Rafa i jo ens sentim molt satisfets. A més del comportament exquisit dels nois i noies, hem gaudit del progrés en el joc de tots ells, i hem aconseguit diverses fites que no havíem assolit fins ara:

-xifra record de participants, amb 9 esportistes: 5 jugadores i 4 jugadors

-participació en la Copa Promoció (categories sub10 i sub12) i en el Memorial Jordi Puig (categories sub14 a sub20) alhora. Fins ara només havíem estat en la segona, i ens fa especial il·lusió haver fet equip en els petits, malgrat que en la Copa Promoció van ocupar el lloc 25è de 26 equips (clubs que tenen més de 3 jugadors en aquestes categories). En el Memorial Jordi Puig vam ocupar un molt digne 12è lloc de 31 equips. 

-7 partides en primers taulers retransmeses

-un grup de joves jugadors i jugadores amb talent que asseguren la continuïtat del Cornellà durant uns quants anys en aquesta fase final, donant el relleu als grans dels darrers anys

 

Afegeixo la valoració final del Rafa:

Sub 10

Jeily Ortega. Primer any de participació. 4/9 .S' ho ha passat prou bé també amb les seves amigues del club. Té molt d’escacs aquesta noia dins. Ja ho veureu en properes edicions.

 

Sub 12

Daniela Gálvez una altra primera experiència en un torneig com aquest. Em quedo amb les seves ganes d' aprendre , la seva atenció quan analitzàvem les partides, pròpies i alienes...Començarà ara amb Jordi, no la perdeu de vista, la progressió és imminent.

Alba i Laia Riu, ambdues han clavat resultat final 4/9. A ritmes diferents  però jugant molt molt millor que en la seva primera participació al torneig. La veritat és que el grup de 5 noies s'ho han passat força bé. El nivell és ja una realitat en les dues.

 

Sub14

Isaac Gómez , s' ha quedat amb regust amarg a la darrera partida, on ha comés l'única errada important en tot el torneig. Ha jugat francament bé, amb nivells d' entitat. Torneig de joc brillant d' Isaac .

 

Sub 16

David Terrón. Resultats similars a altres anys 4,5/9, joc molt diferent. Ha perdut solament dues partides. Taules contra el cinquè i sisè millors jugadors de Catalunya sub16. Molt bones sensacions d'afiançament de coneixement. Està a un nivell de forma increïble .

 

Sub20

Esther Fresneda 2,5/9 . Em quedo amb la seva darrera partida. Ella també. Jugades amb enginy i elegància. Ha fet mat amb alfil i cavall per rematar. Enhorabona campiona

Ferran Puig, 4,5/9 en una categoria molt complicada . Ens té acostumats en aquests tornejos a fer-nos un submarí. La darrera partida en retransmissió. Fantàstic .

David Mestres 4,5/9. Sabia solament tenia una oportunitat per jugar aquest torneig. I ho ha aprofitat. Ha jugat pràcticament totes les rondes amb els més forts fent la meitat de punts. 6 de les seves 9 partides en retransmissió. Meravella.

 

A nivell club, Baix Llobregat,  20 participants, 9 dels quals  eren nostres. 5 noies a tot el Baix,  les 5 nostres.... La delegació, oberta com sempre,  hem format colla amb els nostres amics del Pallejà, amb els de Gavà i Foment Molins, i amb tots els amics d’altres clubs que fan/han fet els nostres nois i noies.

 

Amunt Cornellà

 

Albert i Rafa,

 

Orgull de pare...


Escaquistes anònims: hola em dic ... i sóc jugador d'escacs


No sembla amoinada, no ...

Concentració prèvia a ronda
Jugada de por!!...

Riu Escoda: família de gran talent

Incansables!!

Alumna i mestre

Contemplant les obres d'art de les petites

Teràpia de grup


With a little help from my friend

Equip de suport important

Ferran comentant la partida, com sempre sense planella


Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera