dissabte, 1 de juny del 2024

Crònica Festa de Cloenda de l’Esport en Edat Escolar 2024

Crònica Festa de Cloenda de l’Esport en Edat Escolar 2024

Aquest dissabte dia 25 es va dur a terme a Can Mercader la tradicional trobada – festa de cloenda dels esports en edat escolar. Un aplec de les diferents associacions, clubs, escoles que vetllen per inculcar amb  diferents disciplines els valors de solidaritat, de superació i salut que els esports tenen a totes les edats, però fent èmfasi en l'edat de desenvolupament tant físic com mental dels nois i noies de la nostra ciutat. Feina feixuga , però que totes les entitats realitzen amb la consciència de la responsabilitat que tenen en el creixement dels seus deixebles. L'ajuntament de Cornellà dona visibilitat a aquesta feina diària donant suport a les diferents activitats i podem destacar amb dos actes: un lúdic com aquesta trobada i en dues setmanes de forma més solemne en el lliurament de premis de l'esport on en un sopar també en can Mercader on es donen premis a les entitats i esportistes més destacats a l'any a la ciutat.



Igualment, en aquest aplec festiu també es fa lliurament a les entitats, a totes i cadascuna, d’ una menció de què fan i una copa commemorativa d’ aquest fet. Enguany es va triar la zona del llac de Can Mercader per disposar de l'escenari principal, on una per una van pujar les representacions de cada entitat a recollir el seu premi. Un moment fantàstic per conèixer tota l'oferta esportiva de la ciutat.

Va arribar el nostre moment de recollir el premi i mostrar la representació que havíem portat. Vam triar per aquest moment una representació dels nostres petits, dels diferents nivells de l'escola. Van pujar a l'escenari la Valeria i el seu germà Abel. Steven , Dídac i Marta tancaven la delegació de nois i noies, comandada per un dels coordinadors de l'escola d'escacs, l'incombustible Albert Puig i el seu fidel escuder Rafa Terrón, humil cronista. Va ser un moment emotiu i festiu, tal com estava pensat.




Com havíem comentat, l'aplec es va fer al parc de Can Mercader. Deixeu-me promocionar una mica la nostra benvolguda ciutat. Per aquells que no el coneixeu el Parc de Can Mercader és un espai verd emblemàtic de Cornellà de Llobregat que inclou el Palau Mercader, una residència senyorial construïda al segle XIX.
El palau alberga el Museu Palau Mercader, que mostra la història d'una família aristocràtica catalana i els seus gustos i estils de vida entre mitjan segle XIX i primera meitat del XX. A la part d'a dalt del parc, que ocupa 10 hectàrees, també es troba la Torre de la Miranda, una torre de planta hexagonal construïda l'any 1900 en estil neo-mudèjar. Originalment, servia com a mirador sobre la plana del Llobregat i per a l'observació d'aus i fenòmens meteorològics.

El parc és un espai polivalent per a la cultura, les activitats familiars i la promoció d'un estil de vida saludable. Quin millor lloc per fer l’ aplec d’ entitats?. Limita amb el Reial Canal de la Infanta i la via de Renfe al nord, la carretera de l'Hospitalet al sud, la ronda de Dalt a l'est i l'avinguda del parc de Can Mercader a l'oest.

Dins del parc, el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) té la seva seu permanent al Palau Mercader. El MMACA és un espai interactiu dedicat a la divulgació de les matemàtiques a través de mòduls i exposicions.

No dubteu a visitar el trenet si aneu en diumenge o festiu, que s'ha convertit en el símbol i el reclam per a milers de visitants: un entramat de vies per on circulen trens elèctrics en miniatura, i que ofereixen la possibilitat, tant a petits com a grans, de pujar-hi i viure un viatge d'allò més divertit.

En resum, el Parc de Can Mercader és un pulmó verd de Cornellà que combina patrimoni històric, com el Palau Mercader i la Torre de la Miranda, amb espais per a l'oci, la cultura i la promoció de les matemàtiques a través del MMACA.

Doncs en aquest indret magnífic ,cada entitat tenia assignat el seu espai per mostrar les seves activitats. Amb doble entrada, per tal que fos més senzilla l’ entrada a les persones amb mobilitat reduïda. Els nens i nenes disposaven d'un cartó de participació per guiar-se entre les diferents activitats que existien i assegurar-se que anaven a conèixer i gaudir d'aquelles que volien, incloent-hi la piscina, que disposava de tres torns en funció de les edats. Així doncs, equipats de la seva fruita i aigua, material indispensables per una vida sana i equipatge obligatori que va subministrar l' esdeveniment, començava aquesta gimcana saludable amb aturades voluntàries allà on volien.


Arriben les pors dels esports minoritaris..., havent-hi futbol, bàsquet..., quin serà el paper dels escacs?... doncs la veritat és que el resultat va ser meravellós. Ens havien donat un espai magnífic , davant de la font de presentació del palau. Acostuma a ser un punt de trobada dins de la gran superfície del parc.


Segur que aquest factor va ajudar. Com va ajudar a tenir els escacs gegants com a reclam visual. I com va ajudar que les dues entitats, els dos clubs d'escacs de la ciutat: peón doblado en seu a sant Ildefons (pavelló al costat de la policia Nacional) , com nosaltres, el Cornellà amb seu al patronat, estiguéssim junts, en forma de V vorejant la font. Tots dos clubs van tenir un cabal d'afluència de públic constant, fins i tot intercanviant els nois i noies els espais i fins i tot els monitors, jo mateix vaig passar a veure els jocs de peces de colors que tenien els nostres companys de passió de Cornellà. Crec que és un clar exemple que anat totes les entitats juntes som més forts. Que si en un esport minoritari com el nostre col·laborem , evidentment respectant els nostres trets significatius que ens diferencien com a únics i valuosos, en fer que aquest esport sigui més visible i anem a una en provocar una participació gran, ens ajudarà al nostre objectiu, fer que els escacs tinguin tant a escoles, com a lleure, l'espai que pertoca.  Un estri educatiu singular, solidari i inclusiu. Inclusiu?..

Coneixeu un altre esport que potencií més la igualtat i la inclusió?. Un altre esport al qual nois i noies compleixen amb les mateixes condicions. I les edats?. Penseu que les edats en aquest esport es noten?.Si penseu això, us convido a visitar els tornejos de Catalunya per edats on veureu que esportistes de 10 i 12 anys són dels més forts de tota Catalunya absolut. I les capacitats diferents?, quina oportunitat d'esport és més inclusiu que aquest?. Penseu, penseu i em dieu.


 


Els escacs en edats escolars ofereixen nombrosos avantatges, especialment en la promoció de la igualtat de gènere i la inclusió d'esportistes amb capacitats diferents. Aquesta pràctica no discrimina basant-se en coeficients intel·lectuals o discapacitats físiques, fomentant la participació equitativa de tothom. Un exemple destacat és el club d'escacs ONCE, que treballa activament en aquests àmbits, demostrant com el joc d'escacs pot ser un terreny igualitari i inclusiu. A més, els escacs potencien les habilitats mentals, com la concentració, la presa de decisions i la resolució de problemes, beneficiant a tots els jugadors, independentment de les seves capacitats físiques o intel·lectuals.

Tant el Club d'escacs Cornellà (nosaltres) com el club Peón Doblado, ho tenim molt clar, per això no deixem de bastir ponts entre tots per tal de fer de la nostra passió un vehicle per molta gent. La ciutat és molt gran i visquis on visquis tens un lloc per aquest esport.

Poca cosa més per explicar, us convidem a la següent trobada. El proper dissabte dia 1 , englobats a les festes de Cornellà, farem simultànies i escacs gegants a la part de dats de la Rambla, justament on tenim les taules d'escacs de pedra tocant amb la plaça de l'església.
I el diumenge el torneig per equips VII memorial José Antonio Morchón López que tindrà lloc al nostre temple, el patronat, on ens aplegarem fins a 15 equips de 4 jugadors diferents. Us hi esperem a tots i totes.


Signat Equip de cronistes Club Escacs Cornellà

( com en Narnia també tenim lleó)




 Enllaç Albún fotos cloenda












Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera