dimecres, 21 de juliol del 2021

Connectant: Crònica del Torneig de Benasque

 CONNECTANT (per Rafa Terrón)


Connectant amb un entorn increïble, un poble petit i acollidor. Connectant amb companys de club, connectant amb persones d’ altres clubs. Connectant amb el teu fill. Connectant amb tu mateix. Connectant i recuperant sensacions oblidades amb tu, els altres l’ entorn i amb el teu esport preferit... ESCACS.


Aquest és el títol que he pensat per la crònica sobre l’ experiència que he viscut amb el meu fill David i el nostre benvolgut company de club Bosco Tebar al 40 è torneig Internacional de Benasque que es va realitzar entre els dies 5 i 14 de Juliol, esdeveniment al qual han participat fins a   un total de 300 jugadors d’ arreu del món , amb gran participació de GM’s de renom com Nisipeanu, Lagarde, Iturrizaga, Santos,...i on va resultar guanyador el GM alemany, seguit de Thybo i Cantor.

Un torneig enmig de la pandèmia i amb moltes mesures de seguretat que l’ organització va prendre per tal que la seguretat dels participants fos prioritària. Mesures restrictives que evidentment d’ inici sobten, posteriorment enfaden als participants, fins que finalment s’ entén que en un torneig gegant  d’ aquestes característiques solament es pot jugar a escacs, mai amb la salut de les persones.  Així doncs benvingudes les mesures de no moviment de la cadira, d’ anar d’ un en un a lavabo, de circuits interns de desplaçament d’ entrada i sortida, avís d’ expulsió davant de comportaments incívics .....Això sí, una mica més d’ empatia tampoc aniria malament per part de l’  organització. Ja teníem bromes internes ... David , Bosco, recordeu?,... “AVISAO, AMONESTAO Y EXPULSAO”, jajajaja. Quins craks.

Era el primer any que el meu fill i jo participàvem i el tercer de Bosco ( que un cop cada 5 anys  més o menys el va jugant ). I l’ experiència ha estat per repetir-la i engrescar a la resta de companys de club per tal la facin any vinent. Equilibri de pau, descans, senderisme, escacs,.... taules mortes, no guanya cap dels aspectes citats i no perd cap d’ ells. És a dir, considero que marxar a 3h i mitja per jugar a un torneig d’ escacs potser no paga la pena, ja que a Barcelona mateix o voltants ja en tenim de tornejos internacionals . Però apuntar-se a Benasque comporta altres connotacions més personals, més internes, de buscar pau, descans, senderisme i escacs. Si busques això, l’ any vinet no ets pots perdre la nova edició. El meu fill i jo intentarem tornar.

Moments amb els quals ens podem quedar,... molts... les vivències amb Bosco, amb el qual tant el meu fill com jo hem connectat molt. Riures, coneixement compartint ( d’ escacs i vida ). Recordaré les 99 monedes , els riures i riures, els trucs a aprendre en cada posició, la paciència amb el meu fill, les partides amb ell,... el nostre GM J.B.Bosco ( broma interna ),  ja forma part de les nostre vides d’’ una forma molt diferent al torneig. Gràcies Bosco per tot. Un plaer.

Les excursions fetes i l’ aprenentatge de  les mateixes, del teu cos, del teu entorn,....Els tres barrancs, les tres cataratess, Llanos de Hospital,....








El fred en ple estiu. La llonganissa de Graus ( el meu fill s’ hauria alimentat solament d’ això si hagués pogut )...

El fet/plaer  de coincidir amb la nostra companya de club sandra Molinero ( sisena en parelles mixtes d’ Espanya amb Josué Expósito)  i que ens presentés a amics de la seva colla ( tots d’ un nivell d’ escacs increïble i personal encara més).... El fet que persones com Vicenç Esplugas (FM) es prestés a comentar les partides del meu fill. Formar part d’ un grup  d’ anàlisis amb Josué Expósito (FM) , Cristian Fernández (FM),...Analitzar partides amb Mihail  Marín ( GM), o amb la seva dona Maria Yugina (WFM). Veure analitzar en directe a Mihaela Sandu (WGM) o Daniel Alsina (GM).... per la motivació d’ un adolescent com el meu fill, en continuar , aprendre, esforçar-se,... impagable allò que l’ han aportat. En aquest aspecte destacar l’ amabilitat de Vicenç amb el meu fill. I vull destacar que veure a Mihail Marín ( autor d’ innumerables llibres i vídeos d’ anàlisi ) analitzar sense planella i explicant totes les varietats possibles d’una posició, tornar a l’ inicial  i continuar, simplement sembla màgia més que escacs. És hipnòtic. Indescriptible. Gràcies mestre .






A més vam tenir la sort de retrobar-me després d'uns quants anys amb l'Antonio Quintero, que havia estat company del Club d'Escacs Padró de Cornellà (avui integrats dins del Club d'Escacs Cornellà). L'Antonio va ser un gran company i un excel·lent jugador, i fa uns anys va marxar a Cadis. Hem sabut per ell que va ser un dels socis fundadors del Club de Ajedrez Alfil Invidente. Vam passar uns bons moments, i vam decidir que mantindríem el contacte entre els dos clubs i concretar la possibilitat de fer col·laboracions mútues. Per cert, va demostrar seguir tenint un gran nivell, i va acabar forçant-li les taules al Bosco en la darrera partida. Un crack, Antonio!  


Agrair al grup de tecnificació de l’ escola del club d’ Escacs de Cornellà. Quina forma d’ analitzar, assessorar, acompanyar,....gràcies com sempre cracks.



Ah, se m'oblidava, en Bosco va acabar amb 4,5 punts, en David amb 3,5 punts i jo mateix amb 2,5 punts. Però més enllà dels punts, no hi cap forma d'avaluar tot el que hem guanyat en experiències vitals i escaquístiques, sobretot pel David, que ha tingut una autèntica Masteclass de cara al Campionat d'Espanya sub16 a Salobreña.


Per últim compartir l’ alegria que per mi suposa deixar de ser el becari de cròniques d’ Albert Puig. Estic molt content del meu ascens a cronista en pràctiques d’ estiu. De fet en breu ens tornarem a trobar en les entregues del torneig sub16 d’ Espanya, amb la participació d’en Jensen Broadbent i d’en David Terrón.


Moltes gràcies per llegir-me i fins aviat


Rafa Terrón 

Cronista en pràctiques 


PD: He estat molt discret a l’ hora d’explicar  allò viscut amb el meu fill, ( ho deixem en la intimitat )  però imagineu què pot suposar  per un pare compartir 10 dies a la muntanya amb el teu fill adolescent de15 anys , gaudint d’esport- afició compartida , preparant mà amb mà, recalçant-nos l’  un a l’ altre,....CONNECTANT,.... per mi una experiència  única, inoblidable.... i estic convençut per ell també. Un orgull enorme . Una sort increïble. La vida porta aquests regals de tant en tant. Gràcies David per tot allò que m’ aportes al dia a dia. Gràcies Fill.





Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera