dilluns, 26 d’agost del 2019

Crònica Torneig Internacional de Sants 2019, 3a ronda


TORNEIG INTERNACIONAL DE SANTS 2019, 25 d’agost de 2019

Mentre el món sencer estava focalitzant la mirada a la condemnada al fracàs cimera del G-7 de París, i mentre el món esportiu de casa nostra només parla de la punyetera jornada de lliga de futbol, a les cotxeres de Sants se celebrava la 3ª ronda del torneig, i al matí el tradicional i fortíssim campionat de ràpides, en el qual el club ha estat representat pel Joaquim Peris (que ha acabat amb 4 punts), el Joan Garcia Guardiola (que ha acabat amb tres punts), i el Jensen i l’Alan Broadbent (que han acabat amb 2 punts). 
Per cert, l’Alan va viure un curiós exemple de fins on pot arribar el nivell d’ignorància i d’estultícia d’una persona. El dia abans van anar el Peris i els Broadbent a inscriure’s al torneig. En Peris i en Jensen ja tenen llicència FIDE, però a l’Alan li havien de fer una llicència provisional. Quan li van demanar la nacionalitat ell va respondre que era britànic, i li van demanar un document d’identitat. Quan el membre de l’organització el va veure li va dir: “Oiga, aquí dice que usted ha nacido en Gibraltar, y por tanto no es británico; es gibraltareño”. I el va registrar posant com a nacionalitat “Gibraltar”; de res serveix ni la nacionalitat ni l’adreça que posa en un passaport. Sembla un acudit, no? Doncs és cert. L’Alan va flipar, però com a bon anglès, va tirar d’humor britànic: “y desde cuándo Gibraltar es independiente?”. Total que el día abans vam marxar tots cap a casa, l’Alan sense saber quina bandera li posarien, i tots plegats descollonant-nos de riure i preguntant-nos com carai s’ho faran per trobar la bandera de Gibraltar, ha ha ha ... Finalment, avui ens ha dit que ha acabat jugant amb la senyera catalana com a bandera. Per cert, en un torneig tan fort com aquest, amb 41 títols de master com a participants, cal felicitar a l’Alan pels seus dos punts, que tenen molt de mèrit. Aviat l’hem de veure representant al Cornellà a la lliga, i (com va dir el Rafa) disputant-se amb el Jensen aviam qui arriba abans a ser el nº 1 del club, ha ha ha ... 

Començo parlant de les visites, perquè no les vull deixar pel final. Avui hem tingut l’alegria i el plaer de tenir, un cop més, la visita del Sergio, i poder gaudir de la seva generositat alhora de revisar les partides de tots. I avui m’ha fet molt il·lusió també la visita del meu company del Ruta, el Ladis, que sempre ens aporta alegria i bon humor. I la visita més inesperada i la que ha fet més il·lusió als nanos ha estat la de la família Duro. Jo els feia de vacances, però el Francisco m’ha dit que ja feia dues setmanes que estava treballant, i avui que podien, i que l’Hugo ho reclamava, han volgut venir-nos a veure. L’Hugo ha fet una bona estiradeta, i s’ho ha passat molt bé retrobant-se amb els companys i amics del club, i en privat m’ha reconegut que li hauria agradat jugar-lo, ha ha ha ... És un petit crack, i veure’l jugar és una de les meves debilitats. El dia que ell mateix es cregui lo gran jugador que pot arribar a ser, arribarà ràpidament a ser el nº 1 del club, i ens fotarà una pallisa a tots, començant pel seu pare, ha ha ha ...


Part de la representació del Club
Bé, passarem a comentar la jornada de la tarda. Començarem pel grup B, en el qual avui hem tingut la mala sort de veure dos duels fratricides entre companys de club: el duel que han disputat a l’auditori el Conrad Marzà contra el Josep Salazar, que ha acabat en taules, i el que han disputat a l’altell l’Emili Albero contra el Joaquim Peris, que ha guanyat l’Emili.
A l’auditori també hi jugava el Joan Garcia Guardiola, que estava com una moto després de guanyar les primeres dues partides. Se sentia tant fort que fins i tot anava disposat a guanyar el torneig de ràpides, ha ha ha... Bromes a part, ahir no va tenir el seu dia afortunat i va perdre, contra un rival molt més fort que ell. Sort a la següent ronda.
A la sala 9 hi jugaven l’Antonio Moyano i el Xavi Boloix, els dos jugant amb negres. L’Antonio ha aconseguit unes taules, i suma mig puntet més. En Xavi ha aconseguit una gran victòria; el Ferran m’ha dit que ha baixat a veure’l, i la combinació que ha fet per guanyar ha estat espectacular.
No, el Rafa no tenia mal de cap, 😂😂
I a la sala 8 hi jugaven el Rafa Terron i en Ricard Quemadas. El Rafa avui ha anat a jugar força tocat, després d’haver-se passat bona nit sense dormir i en una banyera d’aigua calenta per culpa d’un còlic nefrític. Qui no l’ha patit no sap realment el que és el dolor. Anava a jugar absolutament sedat, i amb poca esma. El rival li ha jugat una obertura que no coneixia gens, una obertura Larsen, i la partida ha acabat esdevenint una posició totalment tancada i avorrida, a la qual han acabat acordant unes taules. En Ricard Quemadas tampoc ha tingut el seu dia, perquè diu que ha perdut en 14 o 15 jugades.

Anem al grup C. Avui tots els nanos i l’Angel Almagro han jugat a la mateixa sala, la sala 23 de l'edifici annex, mentre a mi em tornava a tocar jugar un cop més a l’auditori principal. L’Angel Almagro jugava amb blanques, i la seva rival era una nena sub-8 de Granollers, i pel que m'han dit, perquè ja no l'he tornat a veure, l’ha derrotada amb força rapidesa.Aconsegueix, per fi, una victòria i ja es posar amb un punt i mig,

El Ferran, curiosament, li tocava jugar contra el germà de la nena que ha jugat contra l’Angel, i en aquesta ocasió, no ha estat tan ràpid. El Ferran jugava amb negres, i ha jugat amb molta tranquil·litat. En el moment que ha aconseguit un petit avantatge d’un peó, ha anat explotant-lo fins assolir un avantatge posicional clar, i s’ha acabat imposant amb molta solvència.

Avui l’Oriol no ha tingut el seu dia. Jugava amb negres contra un nano molt prometedor del Mollet, que va quedar entre els primers llocs del passat campionat d’edats de Catalunya. L’Oriol s’està prenent molt seriosament el torneig, entrenant-se i preparant les partides, i anava amb la lliçó ben apresa per jugar contra un sistema Londres, però quan el rival ha vist que l’Oriol entrava en una defensa índia de rei, ha sortit del Londres i ho ha acabat reconvertint cap aquest sistema amb una mena d’atac iugoslau. L’Oriol ha comés una imprecisió fent un moviment passiu, i quan jugues una india de rei no pots permetre’t jugar passivament perquè el blanc de seguida se’t llança a la jugular. I això és el que ha passat. Una jugada passiva, i el blanc ha estat donant a cada jugada un cop rere l’altre fins que ha acabat aconseguit un avantatge decisiu. L’Oriol s’ha vist obligat a canviar la dama. La partida la tenia perduda, però ha seguit aguantant i lluitant fins al final, com sempre, però aquest cop no ha tingut cap fortuna. Llàstima.

El Jensen jugava amb blanques contra un rival experimentat, que li ha jugat una defensa escandinava. En Jensen m’ha comentat que l’obertura s’ha jugat seguint escrupolosament la teoria, fins que ell expressament ha fet una jugada que a ell personalment li agrada més que la línia que marca la teoria. No obstant, la partida s’ha mantingut igualada, i en un moment de la partida el Jensen li ha ofert taules. El rival ni se l’ha mirat, ha estat pensant i sense dir res ha fet el seu moviment i ha pitjat el rellotge. I després de fer-ho, i segons la Sandra amb un cert to de condescència, li ha dit al Jensen que si volia li acceptava les taules. El Jensen, que estava una mica molest, li ha respost que el seu temps per acceptar les taules havia acabat en el moment que havia fet el moviment i pitjat el rellotge, i que si volia taules li havia de demanar ell, i el Jensen les ha rebutjat. Han continuat jugant, i el Jensen s’ha acabat imposant amb un joc molt precís en el final.

El David jugava amb negres contra un rival experimentat també, i ha fet una partida excel·lent. La partida ha estat una bogeria amb una obertura escocesa en la qual s’han produït els canvis de peons i peces al centre, i el rival de seguida ha comés una greu errada, i el David ha aprofitat per fotre-li la dama als morros i fent ballar el rei contrari cap al centre del tauler. Ha tingut la possibilitat de rematar amb una combinació de mat preciosa amb c5 al mig del tauler, però no l’ha vista. De totes maneres, ja tenia un bon avantatge material, i ha seguit l’estratègia d’anar canviant les peces majors per imposar-se al final. Una molt bona partida.

Rei al centre, amb 2 collons

I finalment la meva partida. El meu rival era un noi sub16 de la Lira que ha jugat força bé. Ha començat jugant-me una defensa moderna, i com ha seguit una línia una mica passiva he jugar de manera molt agressiva i he obert ràpidament la columna h., mentre el meu alfil ha mantingut el rei a centre del tauler. El tenia una mica collat, però el rival ha anat jugant de manera precisa els avançaments de peons, alhora que creava debilitats. He cedit la parella d’alfils, perquè pensava que podria aprofitar amb el cavall les debilitats per mantenir el rival pressionat, com així ha estat. De totes maneres, s’ha defensat molt bé, i el seu alfil de caselles negres feia mal sobre el meu enroc. Ha forçat el canvi de peces, i hem acabat en una posició igualada de torre, tres peons deslligats i un alfil del mateix color. Jo m’he vist lleugerament superior i m’he llençat amb el rei amunt, però he errat en el plan, com m'han dit el Sergio i el Ladis. No volia taules, he arriscat i l’he cagada, perdent peça. En aquell moment hauria hagut d’abandonar, però jo lluito fins al final, i m’he llançat a la desesperada a coronar el meu peó passat, veient que el rei rival estava molt lluny, i jugant amb la possibilitat de forçar un sacrifici de torre, però el meu rival ha jugat de manera molt precisa, i he acabat rendint-me. Llàstima, però si un vol aprendre a jugar els finals, ha de practicar jugant finals en una partida, encara que corri el risc de perdre’ls.

Resum final de la jornada: 8 punts de 15 possibles pels de Cornellà, igualant el resultat de la 2a ronda.

Veurem demà, us deixo amb algunes fotos més 

Albert Puig

El C.E.Cornellà monopolitzant mitja sala d'anàlisi 😀

Tres autèntics cracks transmeten coneixement als joves


El David amb clar avantatge
Final per emmarcar del Jensen: 7 peons contra 7 peons


Posició final de la partida del Jensen. Brillant
Foto de la Sala 23, amb l'Angel d'esquena
Taules! 😁😁


Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera