dijous, 20 de febrer del 2020

Lliga Catalana, 5ª jornada


CRÒNICA 5ª JORNADA LLIGA CATALANA, 16/02/2020

Resum dels resultats:

 Cornellà A
 Gavà A
10 - 0
 Hospitalet/Bellvitge A
 Cornellà B
5 - 5
 Cornellà C
 Sant Martí C
3 - 5
 Espluguenc
 Cornellà D
2½ - 5½
 Cornellà E
 Martorell C
1½ - 4½
 Badia B
 Cornellà F
4½ - 1½

Estem just a l’equador de la competició. Aquesta setmana el Temple dels escacs a Cornellà rebia el Gavà A, el Sant Martí C, i el Martorell C, que jugaven contra els nostres equips A, C i E respectivament a les categories de Preferent, 1a Provincial i 2a provincial. Els tocava jugar for als equips B (Bellvitge) D (Espluguenc) i F (Badia)
Comencem per l’equip A. El nostre primer equip ha tornar a guanyar amb contundència, per un resultat insuperable de 10 a 0. Porten ja tres setmanes seguides sense perdre una sola partida, ocupant el 1r lloc de la classificació, empatats amb l’Ateneu Colon, amb l’objectiu clar de retornar a la 2ª divisió nacional i deixar enrere la travessa en el desert d’aquesta temporada. Poca cosa més a dir; bé sí que cal afegir alguna cosa: aquest equip juga de “collons” als escacs, però no té la mateixa traça alhora de preparar les actes, ha ha ha, ... 
El nostre segon equip, el Cornella B, tenia un altre desplaçament complicat a Hospitalet Bellvitge, i ha acabat emportant-se un empat molt valuós. En primer lloc perquè assegura el manteniment de la categoria, que era l’objectiu. En segon lloc perquè la combinació de resultats deixa l’equip en 2a posició, i sorprenentment amb opcions de lluitar encara per l’ascens. Trobareu tot seguit la sempre crònica del Sergio, el nostre “asaltador” particular, ha ha ha ...
El nostre equip C tenia a casa un rival complicat, i ha acabat aconseguint un resultat força convincent perdent per 3 a 5, i això que avui patia un problema important degut a les baixes de pes. La derrota el deixa amb 3 punts en un còmode 5è lloc a la classificació. Avui trobareu adjunta la primera crònica de la temporada d’aquest equip, a càrrec del nostre mestre Rafa Terron.
L’equip D tenia un matx molt important a casa dels nostres amics de l’Espluguenc, i tot i les baixes inesperades, ha aconseguit una important victòria contra un rival directe a evitar el descens. No tinc crònica tampoc, encara que el meu fill m’ha dit que el matx s’ha posat relativament ràpid al nostre favor. A l’Espluguenc li faltava el meu amic Enric Arlà, un dels seus millors jugadors, i ho han notat. L’Oriol m’ha dit l’Emilio (fill), el Juan Quiles i l’Adrian han guanyat força ràpid, i que poc després venien la seva victòria i les taules del Sergio i de l’Emilio (pare). Per cert, molt meritòries les taules que ha tret davant l’Emilio en Daniel Martos, el futur crack de l’Espluguenc i flamant campió sub-12 del Baix Llobregat. L’Oriol m’ha dit que amb el matx decidit 1 a 5 ha marxat, quedant pendents les partides del Bise, que ha acabat en taules i del Valentin, que ha acabat perdent. L’equip D se situa amb 1,5 punts, en la 7a posició, encara que la combinació de resultat convida a pensar que la lluita per evitar el descens no serà un camí de flors i violes.
L’equip E jugava a casa contra el Martorell C, en teoria un rival relativament assequible, però ha patit més que cap altre equip l’efecte de les baixes de la jornada, havent d’alinear dues nenes i un nen de les classes d’iniciació, que debutaven oficialment en un torneig oficial. L’equip ha perdut i es queda amb 3 punts a la zona mitjana de la classificació. Trobareu adjunta la fantàstica crònica del Ladislau.
Finalment l’equip F es desplaçava a Badia del Vallès, i anàvem amb una vacant motivada per una baixa de darrera hora. I encara sort que vam poder arreglar-ho, perquè va haver moment en que pensàvem que acabaríem presentant tres vacants. Sigui com sigui vam presentar un equip força digne, però vam trobar un rival força complicat i vam perdre 4,5 a 1,5. L’equip F es queda en 9ª posició amb 1 punt, fregant el descens. Actualment no es troba en situació de descens perquè en altres grups hi ha 2 equips en 9ª posició amb menys punts, però la situació podria canviar com un mitjó. Aviam si en properes jornades no tenim tantes baixes i aconseguim els punts necessaris per allunyar el fantasma del descens. Trobareu adjunta la meva crònica al final de tot.


Albert Puig




"LE HARÉ UNA OFERTA QUE NO PODRÁ RECHAZAR "
Crònica HOSPITALET/BELLVITGE - CORNELLÀ B , 5 – 5
(per Sergio “el Padrino” Santamaría)

Hoy desplazamiento hasta Hospitalet; en esta liga no hay rival flojo y hoy nuestro rival, pese a faltarles un tablero, presentaba un equipo fuerte con los primeros 6 tableros con más ELO que nosotros.
Hoy poco puedo comentar de las partidas, he tenido mucho apuro de tiempo y no me he podido levantar demasiado...
Empezábamos 0-1 por la Vacante del tablero 10. Punto para Moyano.
El siguiente en acabar ha sido Quique, derrota contra un rival que ha jugado bien. 1-1
Tras ellos tablas en el tablero 3 de Xavi Hernández, buen resultado! 1.5-1.5
Xavi Boloix se mete en un final con peón de más pero doblado, no he visto como lo ha hecho pero ha ganado; a ver si se anima y coge la racha! 1.5-2.5
Aquí empiezo a estar apurado de tiempo así que no sé muy bien como han ido pero han caído tres derrotas seguidas.
Bosco tenía “ventajilla”, pero contra otro 2200 nunca es suficiente, y ha perdido. 2.5-2.5
Salva en una posición igualada con un rival que estaba apurado de tiempo ha perdido también. 2.5-3.5.
Y Miquel no he podido ver nada de la partida pero ha perdido. 2.5-4.5
Albero ha hecho tablas en una partida que hacía horas que desde mi tablero parecían tablas. 3-5
Y aquí llega el momento del matx; Manel León, en un final de caballo y peoncito de más, acaba ganando y consiguiendo su primer punto en esta liga. A coger fuerza con esta partida!! 4-5
Y queda la mía, en la jugada 37 con menos de 2 minutos en el reloj había entregado una pieza, para mí ganadora, y en el apuro de tiempo un error me deja en un final perdido, con caballo de menos.
Y estando perdido viene "la oferta que no podrá rechazar". Me dejo dar un jaque que le encierra la torre y mi rival se precipita y lo hace!!! Otro atraco y ya no sé cuántos van! 5-5

Meritorio empate que nos mantiene en una segunda posición que nos permite soñar. Depende de nosotros, pero el trabajo que teníamos que hacer, ya está hecho! Estamos salvados!!!!
Felicidades a todo el equipo! Sois los mejores!




"CARIÑO, HE AGRANDADO EL NIÑO "
Crònica CORNELLÀ C – SANT MARTÍ C , 3 – 5V
(pel teclista Rafa Terrón)


Como cada semana en la crónica intento hacer referencia a algún título cinematográfico. en esta ocasión he escogido una película muy mala, con un título considero muy adecuado. Ya que lo de nuestro niño Jensen , comienza ser de escándalo. El niño se ha hecho muy grande.

Por circunstancias varias, el equipo C en el día de hoy ha presentado una alineación a priori inferior a la de otras jornadas. y digo a priori ya que sólo se ha perdido 3-5 contra un equipo muy sólido, el Sant Martí C. prácticamente todos los tableros del mismo nivel de ELO, casi en todos superioridad de ellos.

Hoy a falta de nuestro Francisco Solera, he intentado emularle, haciendo de Jean Michel Jarre tocando 5 instrumentos a la vez ( montar salas, relojes, actas, ordenador,.....). Menos mal que hemos sido muchos en el montaje. Pero me he comido 25 minutos hasta empezar a jugar mi partida. Yo no soy él está claro,... jajajaj. y más que me lo ha hecho notar, que el tipo me ha pegado bronca por poner tachones en el acta y porque no había números de lista en otra,.... jajajja , profe, ten compasión que estoy empezando. Ser hombre orquesta no es fácil.

Bromas aparte, el match se ponía complicado de inicio. Yo he intentado hacer de Solera y Cañi de Esther. Antes de que me sentara a jugar, Cañi abandonaba en un final ( más de 20 jugadas en 20 minutos). estos niños , ya se sabe por su edad se precipitan. Jajajajaja

Hoy destacable, nuestro Albert Cuxart puntual como un clavo. La partida se le ha complicado 0-2. De seguida inferiores otras dos partidas ( la de este músico venido a menos) y la de Ángel. En el primer tablero salazar aguantando como un jabato con peón de menos. Guardiola y su magia, de tener menos material a un ataque central magistral,.....

El que parecía que nada iba con él , el niño. Nuestro Jensen , jugando con la tranquilidad de un jugador ya consolidado. Sobrio, sólido, impasible, apretando,... como ganan los buenos, y él creedme lo es mucho. Pies en el suelo, como siempre, pero nos permite volar raso cada partida que juega. Gracias Jensen por dejar acompañarte en tu crecimiento.

Perdieron Ángel y Salazar.1-4 que me obliga con posición inferior a seguir. Una vez que me ha ganado he pedido disculpas por seguirla, pero el por equipos es eso, por equipos y si yo perdía se perdía el match.

2-5 a falta de Guardiola que se acaba imponiendo y dejando el digno 3-5 final.

PD: día especial para mí por el estreno de mi hija. orgulloso de ella. Ha perdido de paliza , pero su partida ha durado casi 2 horas. Mi hija dos horas sentada,.... un placer.

PPD: Ojalá no tengamos tantas bajas en la siguiente ronda.






Ronda 5. Cornellà E – Martorell C. / 1,5-4,5

Avui l’equip E es presentava amb una alineació plena de jove promeses, el 16-2-20 serà recordat en les enciclopèdies d’història com la primera partida de la Marta Terrón. També hem comptat amb l’Anna Marcos i l’absència del David Zariuk. A la part alta els ganàpies: en Juan Antonio Moreno – avui primer taulell - , jo mateix , i un il·lusionat i excitat Blanco. Estava tant nerviós que ha vingut sense bolígraf!
La Marta il·lusionada amb el seu debut al costat del seu pare
L'Anna, l'altra debutant del dia.

La Marta, que segons li havia dit el seu pare, esperava a un altre nen de la seva edat, s’ha trobat amb un senyor que podria ser el pare del seu avi. S’ha espantat una mica, però l’hem animat a que jugués i es divertís. L’Anna sí que tenia una altre nena de rival, però bastant més experimentada que ella, l’hem vist jugant el Territorial amb força solvència i ha pujat al podi en el darrer Campionat d’Edats del Baix Llobregat. El rival del David també era un altre senyor bastant gran, s’ha endut el punt sense poder jugar.
Amb el taulell quatre perdut per incompareixença, i el cinquè i sisè aviat amb desavantatge s’han iniciat els primers compassos del matx. L’Anna i la Marta han caigut no sense aguantar una bona estona. L’Anna ha marxat amb el pare i no hem pogut comentar la partida, a veure si dilluns la veiem. La Marta s’entretenia jugant pels passadissos, ja ha tingut el seu bateig de foc, la propera serà més fàcil.

Tenia en Blanco al costat, tercer taulell, l’anava mirant de reüll i l’he vist bastant centrat i amb la partida igualada els primers trenta minuts, fins i tot m’atreviria a dir que podia haver agafat la iniciativa amb el seu alfil negre combinat amb un cavall.  Al cap d’una estona tenia la seva ala de reina debilitada i una torre enemiga dominant la columna F. Ha fet una jugada dubtosa d’alfil negre i s’ha vist obligat a canviar la seva millor peça. La seva ala veia caure els peons… En aquestes que – potser per osmosis, el tenia al costat – ha fet un “ladis” i s’ha deixat una torre neta i la partida. Marxava content i entusiasmat però, s’ho ha passat teta i té ganes de tornar-hi.

Al Juan Antonio li ha tocat una rival rocosa i sòlida, cap debilitat clara ni cap forat en el camps dels dos contrincants. Han arribat des de una apertura espanyola a un final igualat de peons i peces, un cavall per banda, i amb els dos reis prop del centre. No es veia jugada útil per cap cantó i han pactat taules.

Jo he jugat amb un noi de 1700, clarament un “tapat”, acaba de començar amb el Martorell i surt amb l’Elo d’inici. M’ha sortit de rei i li he plantejat la defensa escandinava, just quan l’he fet he vist que la seva companya del primer taulell també la feia i he pensat, miau!, la coneix… Però m’ha jugat estrany, no ha acceptat el peó i hem arribat a un canvi de dames en l’obertura que l’ha deixat amb el rei al centre i sense possibilitat d’enrocar.

La partida ha anat avançant, amb màximes simplificacions fins un final de peons amb alfil per la meva part i cavall per la seva. Avui el meu alfil era millor, hi havia peons a les dues ales i jo tenia un peó central i passat  amb el rei enmig del tauler. M’ha anat buscant les pessigolles, ell tenia un dos contra un a l’ala de rei, però el meu alfil tallava tota la diagonal.

Finalment hem arribat a un canvi de peces i he pogut utilitzar el meu peó central d’esquer per al seu rei, que s’ha vist obligat a perseguir-lo fins a la seva coronació. Mentrestant el meu rei es menjava els dos peons enemics de l’ala de dama. Final de rei i peó de cavall contra rei. He pogut guanyar la oposició – beneït Escandell – i finalment he coronat dama. En poques jugades més ha arribat el mat. En aquestes que se m’acosta en David Terrón – ha vingut “pitant” del partit – i m’ha demanat quan temps de rellotge em quedava, una hora i trenta tres minuts li dic. M’ha fotut una bona i merescuda bronca, és el meu coach en competicions.

En fi, hem perdut 4,5 a 1,5, . Amb L’E i l’F no acabem de tenir equips compactes i els resultats a la lliga no ens poden acompanyar, però encara com anem jugant setmana a setmana i solucionant tantes baixes i vacants.  Haurem de convidar a sopar al Solera quan això acabi, no guanyem per ensurts i malabarismes.

PD. Un cop més en Jensen, al C, ha fet una partida collonuda, quin goig veure’l jugar.



Crònica CORNELLÀ F – BADIA B, 4 ½ - 1 ½
(per Albert Puig)

La 5a ronda de la Lliga em portava a jugar amb l’equip F i a desplaçar-me a Badia del Vallès. Jo no hi havia estat mai a aquesta població, però tinc unes bones referències d’aquest club per la quantitat de joves jugadors que han anat aportant a les fases finals dels Campionats d’Edats de Catalunya.
Havíem quedat a les 8:30 i em tocava dur el cotxe. He sortit de casa amb l’Oriol, si bé ell anava cap al Tram en direcció a Esplugues. Quan he arribat al club ja hi eren el Guillem i l’Esther, el Josep Maria i ... l’Albert Cuixart! L’Albert havia de jugar al club amb l’equip C, i a dos quarts de nou del matí ja estava assegut davant el Temple esperant que passin les hores per entrar. Avui almenys sabia que no arribaria tard, ha ha ha ... Poc després ha arribat en Carles i hem enfilat cap a Badia.
Hem arribat a Ciutat Badia i el google maps m’ha jugat una mala passada. M’indicava les dades d’una biblioteca diferent a la que jugàvem. Sort que en Carles ja havia vingut i amb l’ajuda de la gent del carrer hem arribat caminant a la biblioteca Vicent Alexandre, on hem jugat. La sala estava prou bé, i com havíem arribat amb temps he tingut l’oportunitat de preparar l’alineació. Per cert, que ahir vaig tenir un bon ensurt; arribava a les 23:15h de la nit, i com aquest any no tenim carpeta dels equips, el Francisco m’havia enviat els fulls per imprimir l’ordre de forces i el full d’alineació, i ... comprovo que se m’havia acabat la tinta. Cagoncony! Sort que temps enrere vam tenir la precaució de comprar-ne més d’un per si de cas, però abans no vaig haver de fer les alineacions corresponents, ..., en fi, que se m’havien fet les “tantes” de la nit i els fulls sortien impressos amb les línies torçades i difuminades, així que vaig dir-me “a prendre pel sac! Si els va bé el que he imprès bé, i si no que ho consultin a través de la web.
Afortunadament, no vaig tenir cap entrebanc. De fet, vam tenir temps de xerrar una mica amb un dels responsables de l’organització del Badia i vam estar intercanviant impressions. Ells també tenen els mateixos problemes de finançament que tota la resta del grup, i pel que sembla, el tema de l’escola ho fan a través d’una fundació. La veritat és que no els va malament del tot, a jutjar per com progressen els seus joves valors.
L’equip rival presentava una alineació que ens superava lleugerament en gairebé tots els taulers, tret del Carles, però a mi l’elo sempre m’ha importat un rave. El nostre equip era prou potent per sortir amb un resultat positiu, malgrat tenir una vacant. Les nombroses baixes per dalt ens afectaven i no teníem prou efectius per cobrir les places, i el darrer equip, l’F, pagava els plats trencats.
Bé, el matx començava força igualat en tots els taulers, però aviat es desequilibra en el 4rt tauler. En Guillem segurament serà un bon jugador, però fa poc que està jugant, i davant tenia un rival experimentat que ha anat tirant de trucs tàctics per anar guanyant peces i s’ha imposat en poc temps. El que m’agrada del Guillem, per l’estona que hem estat parlant, és que és un noi tremendament positiu, i que pensa que de les derrotes i les caigudes sempre s’han de treure les lliçons per seguir avançant i progressant. M’encanta aquest esperit.
Poc després del Guillem, acabava l’Esther. Avui tenia com a rival una noia que ha coincidit sovint amb ella i els meus fills en els campionat d’edats, i que ha jugat excessivament ràpid, canviant peces i arribant a una posició de peons amb la qual ha demanat taules. L’Esther les ha acceptades perquè la situació era clarament d’igualtat absoluta. El matx se’ns posava ja 2,5 a 0,5 en contra.  
Les partides del Josep Maria i del Carles estaven igualades, i la meva també, però el meu rival tenia clarament avantatge posicional, fruit d’una clara imprecisió meva que m’ha fet perdre temps de desenvolupament jugant més d’un cop la mateixa peça. Però estava disposat a plantar cara com sempre, ensenyant les urpes a la mínima possibilitat. El rival del Carles havia optat per la variant del canvi en la defensa francesa, una obertura que no estic gaire acostumat a veure-la en els campionats, perquè diuen que porta a taules. En canvi, m’ha semblat que en Josep Mª estava millor, segurament fruit de la rapidesa en la que estava jugant el seu rival, tot i que la partida estava quedant força tancada.
Curiosament el que ha fet la primera urpada ha estat en Carles. Jugava contra el mateix rival que es va trobar la primera jornada de lliga representant a l’equip E, un noi que s’enrecordava perfectament de la partida jugada i de l’errada que l’havia fet perdre aquell dia. El cert és que aquest nano començarà a pensar amb en Carles com la seva bèstia negra, ha ha ha, ... en Carles està en un estat de forma excepcional i aconsegueix la seva 5a victòria consecutiva en les 5 jornades disputades. El matx se’ns posava 2,5 a 1,5 punts.
En aquell moment, la meva partida està francament complicada, perquè tirant d’un excés d’optimisme he sacrificat un alfil a canvi de deixar el rei rival desprotegit, i ara no trobava la manera de portar les meves peces a atacar el rei rival, tot i que mantenia el rival en tensió, ja que seguia buscant recursos tàctics. En Josep Mª havia arribat a un final de torre i peons, en la que el Josep Mª tenia avantatge pel flanc de dama i el rival pel centre. En principi semblava igualada, però el nano del Badia tenia el rei avançat i actiu. I el cert és que ha jugat molt millor el final que el Josep Maria, que potser ha pecat de passiu. El cas és que un cop ha forçat el canvi de torres, la pressió dels seus peons i el rei més avançats ha acabat decidint. El matx estava perdut ja 3,5 a 1,5. I em sap greu pel Josep Maria, que encaixava una nova derrota que semblava haver-lo deixat una mica tocat.
Quedava la meva partida, que estava cada cop pitjor, perquè el rival havia anat neutralitzant tots els intents de trucs tàctics que li estava plantejant. Ha aconseguit crear un peó passat que ha estat decisiu, i que ha fet que el meu contrajoc quedés estèril.
Derrota 4,5 a 1,5 i amb el cap cot cap a casa. Bé, el meu proper rival pagarà els plats trencats, ha ha ha ...


Albert Puig
 





 



Entrades populars

Visites

Hola a tots

Hola, que tal?

El nostre club, com tot en aquesta vida, s'està modernitzant, i una d'aquestes coses per poder aconseguir-ho, és estar a internet.

Hem confeccionat aquest blog, i us mantindrem informats de tot el que passa, no només al voltant del nostre club, sinó també tot el relacionat amb el nostre apassionat esport, art, ciència .... que són els Escacs.


Serà un blog en continu creixement, i sempre intentarem tenir-lo tant al dia, com actualitzat, i sempre donant-li més articles, per a tots en general, des dels nostres magnífics jugadors, fins als nois de l'escola, com als pares i familiars, amics, i qualsevol simpatitzant dels Escacs.


Desitjo que us agradi, que participeu amb els vostres comentaris, amb les vostres idees, que si són possibles es faran realitat.


Una salutació, i ens anem veient pel club.
El nostre TEMPLE, "El TEMPLO"

El vostre amic

Francisco Xavier Solera